Conferència de Carlo Petrini, fundador del moviment Slow Food, el dia 10 de febrer al Prat del Llobregat

El proper divendres dia 10 de febrer, el fundador i president del moviment Slow Food Carlo Petrini donarà una conferència titulada "Agricultura periurbana. L´oportunitat del Parc Agrari del Baix Llobregat” a l'Auditori CèNTRIC espai cultural del Prat de Llobregat.  L'acte està organitzat per Slow Food Barcelona en col·laboració amb l'Ajuntament del Prat de Llobregat i  l'Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT).


En aquesta conferència Carlo Petrini parlarà sobre l'agricultura més propera i la importància d'una gastronomia Km0 basada en aliments bons, nets i justos, i com ambdues influeixen directament en l'economia local i la biodiversitat.

També hi haurà una taula rodona que comptarà amb Xavi Oliva, pagès i president de l´Associació Amics del Cavall, el xef Slow Food Sergi de Meià, Raimon Roda, director del Parc Agrari del Baix Llobregat, i Sergi Alegre, regidor de Promoció de la Ciutat, Mobilitat i Transport de l´Ajuntament del Prat.

A més Carlo Petrini serà el padrí de les VIII Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat. Unes jornades que s'han convertit en una gran oportunitat per a la restauració local, ja que pocs territoris compten amb un pollastre amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i una de les Carxofes de més qualitat que es conreen al país. I és que per a Carlo Petrini, la unió dels cuiners amb els productors locals és primordial per donar a conèixer el producte, potenciar el seu consum i mantenir l'economia local.

Us podeu inscriure aquí per reservar la vostra plaça. Aquesta activitat és gratuïta.

Nosaltres vam assistir l'any passat a la conferència que va donar Carlo Petrini al Citilab de Cornellà convidat per l'associació Pastinaca. Aquesta associació va néixer amb la voluntat d'apropar el petit productor al ciutadà que està preocupat per menjar de manera més saludable. El missatge que vol transmetre Pastinaca combrega amb els principis del moviment Slow Food: hem de consumir aliments bons, nets i justos; hem de consumir de manera socialment responsable.


L'any passat, Carlo Petrini va començar la conferència amb una afirmació molt contundent: el sistema alimentari actual és un sistema criminal. I va argumentar la seva afirmació en els següents punts:
  • el 80% de les llavors estan en mans de cinc multinacionals
  • la terra avui en dia és tòxicodepenent, degut a la hiperproductivitat; aquesta dependència de la terra cap als productes químic està provocant la pèrdua de la seva fertilitat, justament quan s'està incrementant de manera exponencial la població mundial,
  • els productes transgènics fan servir molta aigua, i en la situació actual patim de mancança d'aquest element essencial; això provocarà que els gran conflictes bèlics futurs es generin per la lluita per l'aigua
  • la producció intensiva destrueix les espècies més dèbils i menys productives; s'ha perdut un 75% de la biodiversitat i aquesta pèrdua és una injustícia intergeneracional
  • la feina de camperol està desapareixent, perquè no es poden guanyar la vida dignament; es destrueixen de manera alarmant els llocs de feina en el sector primari. 
  • el malbaratament alimentari que genera el sistema alimentari actual degut a l'alta producció, els baixos preus dels productes i els paradigmes estètics imperants. 
Petrini va recordar les paraules del Papa Francesc quan aquest va afirmar que l'economia actual està matant el medi ambient i als pobres, i que per aquesta raó cal canviar-la. Per això Carlo Petrini aposta per l'economia local i participativa, on els ciutadans s'aliïn amb els productors i puguin decidir quins productes comprar. Uns productes que siguin respectuosos amb el medi ambient, saludables i justos de preu per al ciutadà i per al productor. Com diu Carlo Petrini, no em de deixar que la gran distribució elimini l'economia local. I això sí que depèn de nosaltres com a ciutadans.