Fira de l'Oli d'Ullastrell

Del 15 al 22 de gener s'ha celebrat a Ullastrell (Vallès Occidental) la 6ª Edició de la Festa de l'Oli i l'Oliva d'Ullastrell, i aquest diumenge, a la Plaça Montmany, s'ha celebrat la Fira de l'Oli amb parades de productors i visites al Molí d'Oli, entre d'altres activitats.


Ullastrell és una població molt propera a Terrassa, que sempre s'ha dedicat al conreu de la terra, principalment la fruita dolça, com la cirera o els presseguers, les hortalisses, la vinya i les oliveres.

A Ullastrell es conrea una varietat autòctona del Vallès Occidental i el Baix Llobregat, la Becaruda, Becarut o Boquerut. Al Vallès Oriental, en canvi, la varietat autòctona és la Vera, com vam descobrir l'any passat, a la Fira d'Oli Vera de Bigues i Riells.  De la Becaruda se n'extreu un oli de sabor intens i un pèl amarg.


Entre les activitats realitzades durant la Festa de l'Oli i l'Oliva d'Ullastrell hem trobat un curs de poda d'oliveres, un concurs de tast d'olis, una caminada popular entres oliveres oblidades o un concurs de llançament de pinyols. El dia de la Fira, per agafar forces, s'ha organitzat una escudellada i una calçotada on no han faltat les botifarres i el vermut. S'han fet visites al Molí d'Oli i encara que estaven programades les visites al Celler, aquestes s'han cancel·lat, sense avís previ. El Celler Vitícola d'Ullastrell es va fundar l'any 1939.

El Molí d'Oli actualment només dóna servei de premsat a aquells productors que ho sol·licitin i a partir de 300 kg d'olives netes. Les olives es premsen en fred i el líquid es centrifuga amb aigua per extreure l'oli. Només es fan servir processos mecànics i en fred, sense cap tipus de tractament químic.

A la Fira hem trobat parades on comprar verdures i hortalisses conreades a Ullastrell, com la dels Campaners, -també els podeu trobar a la seva parada del Mercat de Sant Pere de Terrassa-. També hem fet parada a la del Celler Can Morral del molí per tastar el seu oli d'oliva verge extra 100% Becaruda d'oliveres centenàries, i de producció limitada. L'’oli d'’oliva Becaruda forma part del Projecte de Recuperació del Patrimoni Gastronòmic del Vallès Occidental impulsat pel xef Artur Martínez i el propietari de Can Morral del Molí, en Xavier Morral. A Can Morral del Molí també elaboren vi de la Denominació d'Origen Penedès.


Un matí ben aprofitat, que hem gaudit amb una bona colla d'amics.

Us recomanem una visita al poble d'Ullastrell per gaudir d'unes vistes magnífiques de Montserrat i Sant Llorenç de Munt i de la seva gastronomia, en els seus restaurants o visitant la Botiga del Celler, membre de l'Associació de Mestres Productors Agroalimentaris del Vallès Occidental.