Piadina farcida de carn de porc amb melmelada picant de Casabella Natura

Les masses i jo tenim una relació complicada.  El problema rau en que no m'agrada empastifar-me les mans amb la farina i no tinc paciència per amassar; però, per altra banda, m'agradaria molt fer pa a casa, i si pot ser amb farines rares, millor. Així que, quan vaig veure que en el Repte de Cuina Regional Italiana (CRI) d'aquest mes, en la seva versió salada, Margot proposava de fer piadines, i la massa semblava molt fàcil de fer, me'n vaig engrescar, i aquí està el resultat. 


La piadina és un pa pla elaborat amb farina de blat, típic de la regió de l'Emilia-Romagna, amb Indicació Geogràfica Protegida. Es pot elaborar amb mantega de porc o bé amb oli d'oliva, i la seva cocció no es fa al forn sinó sobre una paella o planxa al foc. És semblant a les tortites, i es poden farcir tant de dolç com de salat; es poden menjar plegades, enrotllades o en forma de pizza.

Ingredients per 6 piadines :
  • 200 grams de farina de rebosteria, i una mica més
  • 130 ml d'aigua
  • 8 grams de llevat fresc de forner
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • un pessic de sal
Escalfem una mica l'aigua al microones, just per que no estigui freda -si l'escalfem massa matarem els llevats-. En un bol posem la farina i el pessic de sal i els mesclem - no poseu directament la sal sobre el llevat-; agafem una mica de farina amb les mans i desfem el llevat per abocar-lo després al bol, amb la resta de farina; afegim un parell de cullerades d'oli i una mica d'aigua, i amb una cullera de fusta anem remenant els ingredients fins que aconseguim fer una bola; afegirem l'aigua poc a poc i, si cal, podem afegir una mica més, fins que aconseguim fer-ne una bola amb tots els ingredients. 

Aleshores, empolsinem el marbre amb una mica més de farina, i comencem a treballar la bola amb les mans, uns 10 minuts. Si s'enganxa molt, afegim una mica més de farina, però sempre petites quantitats; passats els 10 minuts, engreixem el bol amb una mica d'oli, posem la bola dintre, la ruixem una mica amb un esprai d'aigua i la tapem amb un drap net i un pèl humit. Jo he ficat el bol al forn, a 35 graus, durant 40 minuts. Quan hagi quasi doblat el seu volum, tallem la bola en sis trossos i amb un corró estirem primer un tros; quan tinguem la massa estirada, li posarem a sobre un plat de postres tombat i tallarem la forma del plat amb un ganivet per, a continuació, posar la massa sobre una paella o planxa llisa, prèviament escalfada, i coure-la dos o tres minuts per cada banda; aprofitarem els retalls de massa per fer-ne més piadines; farem el mateix amb els altres trossos. Per mantenir flexibles les piadines, les taparem amb un drap net.

A casa, les he omplert amb carn de porc feta a la planxa, una mescla d'enciams i melmelada picant de Casabella Natura, que ens vam regalar en una visita que vam fer a les seves instal.lacions; també podeu fer servir melmelada de pebrot, o de tomàquet, i si és un pèl picant, millor.

Si us passa com a mi, que les masses se us resisteixen, aquesta és una bona recepta per començar: pocs ingredients, poca estona d'amassat i de fermentat i, a sobre, es cou el pa sobre una paella. A més, us resoldrà un dinar o un sopar ben ràpid.

Com sempre, us recomano que feu una ullada a la llista de participants del repte.


Les quantitats les he ajustat per a dues persones, seguint una recepta d'El cocinero fiel.