Tàrtar de bonítol del taller de cuina d'Espai Cuina'm

Fa uns dies vaig assistir al meu primer taller de cuina a l'Espai Cuina'm del Mercat de la Vall d'Hebron de Barcelona. Ja n'havia sentit parlar dels seus cursos al Facebook, perquè algunes amigues blogueres havien assistit a algun que altre taller. A més era una ocasió ben especial perquè, a banda de retrobar-me amb l'Eva de Cuinant entre llibres i la Mònica d' Ensucrat, vaig conèixer en persona a la Dolors de Hi ha bruixes a la cuina, aprofitant que aquests dies havia tornat a Catalunya de vacances.

El taller era sobre receptes de cuina amb peix cru de varietats sostenibles i l'impartien l'Anna i el Giuliano, biòlegs marins, que amb el seu projecte d'El Peix al Plat, treballen per divulgar un consum més sostenible dels recursos marins, i més responsable amb el medi ambient.

En el cas de la recepta que us porto avui, l'ingredient principal és el bonítol, que té qualitats organolèptiques semblants a la tonyina, però que no és de la família dels túnids, encara que també s'anomena bonítol del Mediterrani o Sarda Sarda, una varietat no tan explotada com la tonyina o el bonítol del Nord, i molt rica en minerals, vitamina A i Omega-3.

Ingredients per a quatre persones:
  • 600 grams de filets de bonítol sense espines
  • un parell d'escalunyes
  • 1/2 pinya natural
  • 250 grams de cireres
  • una llimona
  • 2 cullerades de mostassa antiga
  • 2 cullerades de salsa Perrins
  • sal i pebre negre mòlt
  • oli d'oliva verge extra
  • cibulet
Si volem preparar el plat amb peix fresc, l'haurem de congelar abans per eliminar el risc d'anisakis.

Netegem i filetegem el peix. Aquí trobareu com netejar el peix, encara que potser li podeu demanar al vostre/a peixeter/a. Després tallem les escalunyes ben petites i les posem en un bol amb el suc de llimona i un pessic de sal, i reservem durant una mig hora.

A banda, tallem la pinya en trossets ben petits i les cireres també, reservant unes quantes per decorar.
Amb un ganivet ben esmolat tallem també ben petit el peix.

En un altre bol, mesclem la salsa Perrins amb la mostassa, una cullerada d'oli i un rajolí de llimona, i quan estiguin ben lligats tots els ingredients, tastem la salsa per veure si la trobem al nostre gust, rectificant de sal i pebre. Després afegim al bol el peix, la ceba i les cireres i mesclem per integrar bé tots els ingredients.

Emplatem posant primer una base de pinya i a sobre el bonítol i decorem amb uns trossos de cirera i de cibulet, tallat  ben petit.

I aquí teniu com estaven d'aplicades les noies al taller (jo estava encarregant-me de la part audivisual)

Com diria la Mònica, "la colla pessigolla" en acció!


Ha estat un minitrobada fantàstica! Fins ben aviat, noies!