63ª Fira de l'espàrrec de Gavà GASTROGAVÀ 2016

A l'Espai 300 del Mercat del Born es presenta demà dimecres 27, la 63ª edició de la Fira de l'Espàrrec de Gavà que es celebrarà entre el 29 d'abril i l'1 de maig a Gavà (Baix Llobregat). Entre les activitats organitzades, trobarem la 3ª edició de GastroGavà, l'espai de trobada i degustació més important de Catalunya al voltant de l'espàrrec blanc. Aquesta activitat gastronòmica està organitzada per l'Ajuntament i l'Agrupació de Restauradors de Gavà, amb la col·laboració de l'Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT).

La varietat #EspàrrecGavà ha desenvolupat un planta força longeva, de 12 a 15 anys, que dóna un fruit més prim, amb un punt amarg, i molt saborós. Només es conrea, de manera artesanal, al Baix Llobregat perquè necessita una terra amb unes característiques molt concretes: un sòl arenós i poc compacte. La collita comença el mes de març i arriba a la seva plenitud entre abril i juny. Però l'#EspàrrecGavà, que és l'únic espàrrec blanc que es cultiva a Catalunya, també té la seva història: segons Antoni Tarrida i Pugès, al seu llibre "Pagesos, sorres i espàrrecs", un gavanenc va descobrir els espàrrecs que es cultivaven a les hortes d'Argenteuil (França), d'un gruix considerable, i se'n va endur unes quantes arrels per plantar-les a les Sorres de Gavà; un cultiu que es va estendre per tota la zona a començaments del s.XX.

La presentació de l'edició d'enguany de la Fira de l'Espàrrec de Gavà es celebra al Born, perquè era a l'antic Mercat barceloní on el pagesos de Baix Llobregat venien els seus productes. Segons el llibre d' Antoni Tarrida i Pugès, la construcció del pont sobre el Llobregat entre Sant Boi i Cornellà l'any 1864 i la del Mercat Central de fruites i verdures del Born, a Barcelona l'any 1876, van permetre que els pagesos incrementessin tant la seva producció com la varietat de cultius, ja que el Mercat Central del Born els permetia de vendre a l'engròs.

GastroGavà estarà ubicat a la Plaça de Jaume Balmes, on s'instal·larà una gran carpa amb una zona de terrassa, i oferirà a tothom degustacions de qualitat amb espàrrecs de Gavà, productes de l'Horta gavanenca i del Parc Agrari del Baix Llobregat, elaborades per 16 restauradors de Gavà.

En l'edició anterior es van servir més de 11.000 tapes. L’oferta d’enguany consisteix en la compra de tiquets a 12 euros [4 tapes + 2 cerveses + 2ecogots] o bé de 3,5 euros [1 tapa + 1 cervesa + 1 ecogot]. També s’ha creat un Tapaport per poder votar a la millor tapa i participar en el sorteig d'un maridatge per a dos persones a Les Marines de Gavà.

Tota la informació sobre l’activitat la trobareu a GastroGavà.