63ª Fira de l'espàrrec de Gavà GASTROGAVÀ 2016

A l'Espai 300 del Mercat del Born es presenta demà dimecres 27, la 63ª edició de la Fira de l'Espàrrec de Gavà que es celebrarà entre el 29 d'abril i l'1 de maig a Gavà (Baix Llobregat). Entre les activitats organitzades, trobarem la 3ª edició de GastroGavà, l'espai de trobada i degustació més important de Catalunya al voltant de l'espàrrec blanc. Aquesta activitat gastronòmica està organitzada per l'Ajuntament i l'Agrupació de Restauradors de Gavà, amb la col·laboració de l'Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT).

La varietat #EspàrrecGavà ha desenvolupat un planta força longeva, de 12 a 15 anys, que dóna un fruit més prim, amb un punt amarg, i molt saborós. Només es conrea, de manera artesanal, al Baix Llobregat perquè necessita una terra amb unes característiques molt concretes: un sòl arenós i poc compacte. La collita comença el mes de març i arriba a la seva plenitud entre abril i juny. Però l'#EspàrrecGavà, que és l'únic espàrrec blanc que es cultiva a Catalunya, també té la seva història: segons Antoni Tarrida i Pugès, al seu llibre "Pagesos, sorres i espàrrecs", un gavanenc va descobrir els espàrrecs que es cultivaven a les hortes d'Argenteuil (França), d'un gruix considerable, i se'n va endur unes quantes arrels per plantar-les a les Sorres de Gavà; un cultiu que es va estendre per tota la zona a començaments del s.XX.

La presentació de l'edició d'enguany de la Fira de l'Espàrrec de Gavà es celebra al Born, perquè era a l'antic Mercat barceloní on el pagesos de Baix Llobregat venien els seus productes. Segons el llibre d' Antoni Tarrida i Pugès, la construcció del pont sobre el Llobregat entre Sant Boi i Cornellà l'any 1864 i la del Mercat Central de fruites i verdures del Born, a Barcelona l'any 1876, van permetre que els pagesos incrementessin tant la seva producció com la varietat de cultius, ja que el Mercat Central del Born els permetia de vendre a l'engròs.

GastroGavà estarà ubicat a la Plaça de Jaume Balmes, on s'instal·larà una gran carpa amb una zona de terrassa, i oferirà a tothom degustacions de qualitat amb espàrrecs de Gavà, productes de l'Horta gavanenca i del Parc Agrari del Baix Llobregat, elaborades per 16 restauradors de Gavà.

En l'edició anterior es van servir més de 11.000 tapes. L’oferta d’enguany consisteix en la compra de tiquets a 12 euros [4 tapes + 2 cerveses + 2ecogots] o bé de 3,5 euros [1 tapa + 1 cervesa + 1 ecogot]. També s’ha creat un Tapaport per poder votar a la millor tapa i participar en el sorteig d'un maridatge per a dos persones a Les Marines de Gavà.

Tota la informació sobre l’activitat la trobareu a GastroGavà.

Teresa ha dit...

Bon dia! no puc anar-hi, ja ens explicaràs! petons

Bruixes a la cuina ha dit...

Ens en fas un resum! segur que serà molt interessant!! I per llepar-se els dits! :)
Petons

Anna Pigarda ha dit...

T'enyorarem Teresa...a la propera no pots faltar!!! Un petonet!

Anna Pigarda ha dit...

Pinta molt bé, la veritat! Els del Baix Llobregat organitzen coses molt xules! I aposten pel producte de proximitat, que és el més important!