Trinxat d'espigalls amb fredolics

Els espigalls són una verdura típica de la comarca del Garraf. Provenen d'una varietat de col anomenada col brotonera i, per tant, són un producte d'hivern. Aquest producte ha estat a punt de desaparèixer, cosa que no ha fet gràcies a alguns agricultors. Avui, gracies a la col·laboració entre aquests agricultors i algunes entitats, se n'ha iniciat altre cop la seva recuperació.

Realment aquesta col te dues produccions depenent de l'època. Així, durant octubre i novembre s'obtenen els brotons i entre els mesos de gener i març, els espigalls pròpiament dits. Els brotons són fulles molt retallades, mentre que els espigalls es produeixen quan la col comença a florir i tenen fulles grosses i retallades. Són d'un color verd intens i el sabor és de col, però suau. Els troncs recorden vagament la textura i sabor dels espàrrecs de marge,


Ingredients per a quatre persones:
  • 250g d'espigalls
  • 250g de patates
  • 200g de fredolics
  • 1 ceba
  • 50g de cansalada o bacó fumat
  • 100g de carn picada de porc ibèric
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal.
Preparació

Pelem les patates i les tallem a daus i les posem a bullir en abundant aigua salada. Mentrestant, tallem els espigalls a trossos d'un parell de dits d'ample. Quan faci uns 15 o 20 minuts que les patates ja bullen, hi tirem els espigalls i els fem bullir entre 10 i 12 minuts més. Ho traiem del foc i els deixem escórrer bé.

Mentrestant saltegem els fredolics en una paella amb una mica d'oli. Només uns minuts i els reservem; ja els acabarem de coure després. A banda, piquem la ceba a bocins petits (brunoise), i la posem a coure en una paella amb un bon raig d'oli. L'anirem fent a foc lent fins que estigui ben confitada. També la reservem.

En una paella freda hi posem un bon raig d'oli i la cansalada. Posem la paella al foc. Fent-ho així evitarem que la cansalada esquitxi massa. Quan la cansalada comenci a daurar-se, hi afegim la carn picada i la courem uns tres minuts. Just per que agafi color. Ara afegim un raget més d'oli i incorporem la ceba, els espigalls i la patata. Anirem aixafant amb una forquilla per barrejar i integrar bé els ingredients mentre es van coent. Quan estiguin aixafats, hi afegim els fredolics, que volem conservar sencers i els barregem per repartir-los bé.

Acabarem de coure com si fos una truita. La girem de la mateixa manera per que els espigalls quedin lleugerament torrats per les dues cares.

Bon profit!