Visita al Fòrum Girona 2015

Encara esteu a temps aquesta tarda de fer una passejada pel Fòrum Gastronòmic de Girona, situat al Palau de Fires i al Palau de Congressos de la ciutat. Es va inaugurar diumenge passat, amb un cartell de luxe amb els millor cuiners del panorama actual; no anomenaré a ningú perquè no considero just parlar d'uns i no parlar d'altres, quan el nivell professional en general és tan alt, però sí que us diré que han passat pel Fòrum des dels cuiners més acreditats internacionalment, als més mediàtics i molts dels més representatius de casa nostra.

El Fòrum té molts estands dirigits als empresaris del sector, només cal fer una ullada als estand més grans, on estan ubicats els grans distribuïdors del sector, amb accès limitat pels seus clients potencials o no; però pels curiosos i seguidor del món de la gastronomia hi han petites joies, com els estands dels productes més novedosos i els dels petits productors.

Vam visitar l'estand de Coral Marine, una innovadora proposta empresarial en el seu moment, que ofereix als seus clients que els seus vins i caves realitzin el procés de fermentació i criança en un celler submarí; segons Coral Marine, l'elevada pressió, a 35 metres de profunditat, el medi aquós, la temperatura constant i la baixa lluminositat donen una personalitat pròpia als vins  i caves que fan servir el seu celler marítim en contraposició als celles clàssics. Molt visitat ha estat l'estand de Placton Marino, un aliment molt exclusiu, que potencia el sabor a mar en els plats i que és apte pels al·lèrgics al peix i al marisc. Fan servir microalgues marines i són l'única empresa autoritzada a Europa per cultivar i comercialitzar plàncton liofilitzat.

També hem pogut visitar alguns dels estands dels petits productors com La Fageda, Natrus, Lo Nostre Arròs, Mas Marcè-Làctics Peralada o Pastoret. Hem trobat també els amics de Carbó Gavarres-Ardenya, que ens han fet cinc cèntims sobre el nou projecte, La Carbonera, que han engegat amb Josper, i al que li desitgem molt d'èxit; i també hem visitar l'estand de Can Galderich, que estava acompanyat d'una representació del productes elaborats en el convívium Slow Food del Vallès.

I és que el moviment Slow Food també ha estat present al Fòrum de la ma del seu fundador, Carlo Petrini, que va reivindicar una cuina elaborada amb productes nets, bons i justos. Acompanyat pel xef amb tres estrelles Michelin, Régis Marcon, va presentar el projecte conegut com "L'Aliança dels xefs", que vol fer una crida per que la gastronomia sigui el més propera possible als petits productors, treballant amb ells per preservar una agricultura de qualitat, amb respecte a la terra i a la salut de les persones, i justa, tan econòmica com socialment. Si els agricultors poden guanyar-se la vida venent els seus productes, nosaltres en podrem continuar gaudint dels productes de proximitat.


Seguint aquesta línea, es va lliurar el Premi a Cuiner de l'any 2015 al Diego Alías, del restaurant Ca l'Amador, de Josa de Cadí, reconeixent així la tasca dels cuiners emergents que utilitzen el producte de proximitat i que estan sensibilitzats amb les produccions ecològiques i en fan difusió dels seus valors.


Per últim, recordar que el protagonista del Fòrum Gastronòmic de Girona ha estat l'arròs, que ha comptat amb un espai propi: l'Espai Arròs, on s'han fet activitats variades, demostracions de cuina en directe i que ha comptat també amb una zona de degustació. S'han pogut tastar diferents varietats d'arròs que es cultiven a Pals, al Delta de l'Ebre i alguns arrossos italians, en plats elaborats pels millors cuiners del moment.

En definitiva, el Fòrum Gastrònomic és l'aparador de l'actualitat gastronòmica del nostre país, més de moda que mai.