Contra el malbaratament alimentari.

Fa unes setmanes era notícia que a França els supermercats i les grans superfícies comercials tindran prohibit de llençar el menjar que no hagin venut; la normativa els obligarà a donar el menjar que sigui apte pel consum a organitzacions socials, i en cas contrari, a cedir-lo pel consum animal o per fabricar compost per l'agricultura. La norma ha estat aprovada per unanimitat per l'Assemblea Nacional.

Al nostra país no sabem quan s'arribaran a prendre mesures polítiques en aquest sentit; ara per ara depèn de cada supermercat o gran superfície fer una cosa o una altra, però no cal només girar la mirada cap a ells quan parlem de malbaratament alimentari; segons la Generalitat de Catalunya, del total de residus municipals que es generen a Catalunya, 262.000 tones són menjar malbaratat, que dividit pel nombre d'habitant, equivaldria a dir que cada català llença a l'any 35 quilos de menjar. Després de diferents anàlisis s'arriba a la conclusió de que del malbaratament alimentari total,  el 16% correspondria als supermercats/grans superfícies i el 58% a les llars familiars. Tenint en compte això, caldria dir que molt del que és pot fer depen de nosaltres, no? Us recomano que visiteu la pàgina Som  Gent de Profit,.on trobareu molta informació al respecte, i idees per evitar llençar aliments a casa.

A més, també cal tenir en compte tots els recursos que s'han invertit per elaborar els aliments que llencem. Sabíeu que llençar un kilogram de carn equival a llençar el més de 15.000 litres d'aigua que costa produir-lo....? Per això cal conscienciar-nos a nivell particular, perquè nosaltres podem fer molt contra el malbaratament alimentari.

Hi han moltes associacions que treballen en aquest sentit, i la PLATAFORMA APROFITEM ELS ALIMENTS (PAA) aglutina moltes d'elles, com la Fundació Alícia o Espigoladors. Segur que recordareu el Gran Dinar Barcelona 2014, on es van recuperar més de quatre tones d'aliments que van servir per fer més de 4.000 racions de menjar (sopes i macedònia de fruites). També han sortit oportunitats de treball, com les que ha generat l'empresa social Espigoladors, que es dedica a la recollida de fruites i verdures descartades per les empreses, els productors o els comerços, i que després o bé les dóna a entitats socials per que les facin arribar a persones amb necessitats, o bé les transforma en un nou producte destinat al consum, sota el nom comercial d'ES IM-PERFECT, primera marca de l' Estat Espanyol que elabora els seus productes amb excedents alimentaris, productes com salses, cremes, sucs, melmelades, patés, conserves...).


Dijous passat, a l'espai Slowmov, la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) i Espigoladors van fer un taller de cuina creativa amb aliments que anaven a ser llençats perquè ja estaven massa madurs o  eren peces lletges per posar-les a la venda. Vam cuinar varies receptes d'aprofitament:
  • patés de verdures: saltejant les verdures, com albergínies, carbassons, cebes, pebrots,...salpebrades i amanides amb herbes aromàtiques, i després triturades. Es mengen, per exemple, acompanyades de pa del dia anterior, torrat.
  • batut de plàtans madurs, amb llet i canyella
  • sucs de llimones senceres amb sucre morè
I van donar-nos un munt d'idees per aprofitar fruites i verdures madures:
  • congelant els trossos de fruita al congelador, per després, sense descongelar-los, batre'ls amb llet o iogurt per aconseguir una crema gelada de fruites
  • fer melmelades amb sucs de llimona i sucre o chutneys amb vinagre i espècies
  • canelons, quiches, crestes, cremes, sopes, púdings...
A banda a la pàgina de Som Gent de Profit, o la de la Generalitat de Catalunya -en col.laboració amb la Fundació Alícia- en trobareu més idees, com també al blog Recocinando, membre de la PAA, encara que no hem d'oblidar que la nostra cuina ja en té moltes de receptes d'aprofitament.

Per últim, us comento que Slow Food Garraf Penedès ha iniciat la campanya Peix sense preu, per incentivar el consum de peixos no tan coneguts comercialment però igualment saludables i més econòmics, per conservar la biodiversitat marina, ja que hi han espècies en perill d'extinció, mentre les menys conegudes a vegades es retornen al mar, mortes, perquè no hi ha demanda al mercat.