Penne rigate amb coliflor

Ahir vam visitar Can Girona, una preciosa masia a les afores de Sitges, de la ma de Rosamary d' Alacartemenus; en uns dies us explicaré com de bé ens ho vam passar i totes les persones que vam conèixer compromeses amb el moviment Slow Food Garraf Penedès. La masia té una horta ecològica fantàstica que ven directament al consumidor. Ara que venen dies de platja i sol, si esteu per la zona, apropeu-vos per comprar productes de proximitat, el vostre paladar i la vostra salut us ho agrairan, i ajudareu a que petits productors com Can Girona continuïn guanyant-se la vida treballant la terra.

Vam visitar l'horta i vaig poder collir jo mateixa la meva primera coliflor. Avui la volia cuinar, i he estat remenant per internet agafant idees per fer un plat de pasta amb coliflor, i aquí us presento el resultat: uns penne rigate amb coliflor ratllada i cansalada que han sortit boníssims.

Per aquells que no us agradi l'olor de coliflor, no patiu, en aquesta recepta no cal coure-la, només la ratllem; pels que no els agradi el gust, la recepta pórta crema de llet i parmesà, així que no notareu el gust; resumint, no hi han excuses per que no gaudiu d'un bon plat d'aquesta pasta amb coliflor.

Ingredients per a quatre persones:
  • 280 grams de penne rigate o macarrons
  • 200 grams de coliflor ratllada
  • 100 grams de cansalada tallada a tires
  • 250 ml de crema de llet 
  • 1 ceba mitjana
  • 20 grams de parmesà ratllat -opcional,
  • all en pols
  • sal i pebre negre mòlt
  • panko o pa ratllat gruixut
  • julivert fresc
Primer posem aigua a bullir per coure la pasta al dente. En cas de dubte, seguiu les instruccions del fabricant sobre el temps de cocció; jo, en cas de dubte, la tasto.

Ratllarem la coliflor crua, sense bullir-la prèviament. 

En una paella, posarem la cansalada tallada en tires i la fregirem fins que quedi torrada; després la reservarem. En la mateixa paella, posarem una mica d'oli i quan estigui calent afegirem la ceba tallada ben petita, amb una mica de sal i all en pols, i la cuinarem, a foc fluix, fins que transparenti; aleshores afegirem la coliflor ratllada, i la saltejarem uns minuts, barrejant-la amb la resta d'ingredients abans d'abocar la crema de llet. Anirem remenant per mesclar bé tots els ingredients, tastarem i rectificarem de sal i afegirem pebre negre mòlt. Afegirem a la paella la cansalada i després el formatge parmesà ratllat, si voleu; us ho dic perquè jo vaig tastar la coliflor abans d'afegir el formatge i la vaig trobar molt bona sense, així que us ho deixo a la vostra elecció. Per últim, afegim la pasta cuita al dente, i barregem bé tots els ingredients; després repartim la pasta en els plats, i posem per sobre panko o pa ratllat gruixut i julivert ben picat, i ho gratinem uns minuts per que el pa agafi color i es torri. Servim immediatament.