Penne rigate amb coliflor

Ahir vam visitar Can Girona, una preciosa masia a les afores de Sitges, de la ma de Rosamary d' Alacartemenus; en uns dies us explicarĂ© com de bĂ© ens ho vam passar i totes les persones que vam conèixer compromeses amb el moviment Slow Food Garraf Penedès. La masia tĂ© una horta ecològica fantĂ stica que ven directament al consumidor. Ara que venen dies de platja i sol, si esteu per la zona, apropeu-vos per comprar productes de proximitat, el vostre paladar i la vostra salut us ho agrairan, i ajudareu a que petits productors com Can Girona continuĂŻn guanyant-se la vida treballant la terra.

Vam visitar l'horta i vaig poder collir jo mateixa la meva primera coliflor. Avui la volia cuinar, i he estat remenant per internet agafant idees per fer un plat de pasta amb coliflor, i aquĂ­ us presento el resultat: uns penne rigate amb coliflor ratllada i cansalada que han sortit bonĂ­ssims.

Per aquells que no us agradi l'olor de coliflor, no patiu, en aquesta recepta no cal coure-la, només la ratllem; pels que no els agradi el gust, la recepta pórta crema de llet i parmesà, així que no notareu el gust; resumint, no hi han excuses per que no gaudiu d'un bon plat d'aquesta pasta amb coliflor.

Ingredients per a quatre persones:
  • 280 grams de penne rigate o macarrons
  • 200 grams de coliflor ratllada
  • 100 grams de cansalada tallada a tires
  • 250 ml de crema de llet 
  • 1 ceba mitjana
  • 20 grams de parmesĂ  ratllat -opcional,
  • all en pols
  • sal i pebre negre mòlt
  • panko o pa ratllat gruixut
  • julivert fresc
Primer posem aigua a bullir per coure la pasta al dente. En cas de dubte, seguiu les instruccions del fabricant sobre el temps de cocciĂł; jo, en cas de dubte, la tasto.

Ratllarem la coliflor crua, sense bullir-la prèviament. 

En una paella, posarem la cansalada tallada en tires i la fregirem fins que quedi torrada; després la reservarem. En la mateixa paella, posarem una mica d'oli i quan estigui calent afegirem la ceba tallada ben petita, amb una mica de sal i all en pols, i la cuinarem, a foc fluix, fins que transparenti; aleshores afegirem la coliflor ratllada, i la saltejarem uns minuts, barrejant-la amb la resta d'ingredients abans d'abocar la crema de llet. Anirem remenant per mesclar bé tots els ingredients, tastarem i rectificarem de sal i afegirem pebre negre mòlt. Afegirem a la paella la cansalada i després el formatge parmesà ratllat, si voleu; us ho dic perquè jo vaig tastar la coliflor abans d'afegir el formatge i la vaig trobar molt bona sense, així que us ho deixo a la vostra elecció. Per últim, afegim la pasta cuita al dente, i barregem bé tots els ingredients; després repartim la pasta en els plats, i posem per sobre panko o pa ratllat gruixut i julivert ben picat, i ho gratinem uns minuts per que el pa agafi color i es torri. Servim immediatament.