Carbó d'Ardenya i Gavarres, molt més que carbó.

Ara que ja s'acosta el bon temps, és quan comencem a pensar en gaudir de bones barbacoes. I no hi ha bona barbacoa sense bon carbó, tan difícil de trobar a vegades. Avui us proposem de cuinar amb el Carbó d'Ardenya i Gavarres, un carbó de gran qualitat, homogeni i consistent que facilita una brasa intensa i duradora. Es produeix fonamentalment amb llenya de bruc i arboç així com brancades d'alzina i, en menys mesura, de roure. Abans d'ensacar-lo, el carbó es garbella per tal d'eliminar-ne la pols, cendra i restes petites de carbó.

Tot i ser un carbó d'excel·lent qualitat, el que el fa més important és el projecte social que hi ha al seu darrera. El projecte carbó va néixer a partir de la inquietud d'algunes persones que varen crear la  Cooperativa d'inserció laboral IDÀRIA a Llagostera (Gironès). La seva finalitat és poder donar feina a un grup de persones. Per això, en un dels seus projectes, es varen plantejar diferents idees dins l'àmbit forestal; varen triar el projecte del carbó per ser l'únic producte de bosc revaloritzable i que no s'havia explotat en excés.

Tenien, per una banda un grup de persones que necessitava feina i per l'altra els boscos de la zona necessitaven manteniment i neteja. La neteja de boscos la fan normalment tres o quatre persones amb grans màquines, però no era això el que volien. Per poder fer viable una brigada de 10 persones, recuperar el carboneig era una peça clau. Ara només faltava finançar la posada en marxa del projecte; per fer-ho varen recórrer a una campanya de micro-mecenatge.

Ens explica l'Anaïs, una de les promotores del projecte, que varen fer uns tiquets per un valor de 10€. Els tiquets varen tenir molt bona acollida a la població i donaven dret a un sac de carbó i a una abraçada; això seria tan bon punt el projecte es poses en marxa. I les persones que havien col·laborat, varen recollir, molt contentes, el seu sac de carbó i l'abraçada quan va arribar l'hora.

El primer carbó el van produir amb una carbonera de disseny propi, «La Menjatroncs». Però varen observar que al estar la llenya en contacte amb la flama, el carbó no era tan homogeni com desitjaven ni de la qualitat que cercaven. Així que varen recuperar dues velles carboneres, una de Banyoles que varen anomenar «Ramona» i una altra de Serinyà, que té el nom de «Vilma». Ja més endavant varen desenvolupar la seva pròpia que a més té la particularitat d'anar muntada sobre un remolc; a aquesta última la varen anomenar «2.0». Actualment el carbó es produeix per un sistema de piròlisi, cosa que el fa més homogeni i de millor qualitat.


Comprant aquest carbó, contribuïm a prevenir incendis forestals i fer més sostenible part de la superfície forestal de l'Ardenya i les Gavarres. I el més important, comprant aquest carbó contribuïm a la inserció laboral de persones amb risc d'exclusió social. Tot plegat sabent que esteu comprant un producte de primeríssima qualitat.

Si en voleu saber més i on podeu comprar-lo, podeu consultar el blog del projecte. També els podeu trobar a Twitter i Facebook.