52ª Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues

La primera Fira de l'Oli d'Oliva Verge Extra es va celebrar a l'any 1998, concorrent amb la 35ª edició de la fira tradicional de les Garrigues, que es celebrava anualment coincidint amb la festa popular de Sant Antoni Abad. Inicialment la fira servia com a punt de venda de animals de treball pel món agrícola. Avui en dia, la Fira s'ha convertit en un punt de referència pel sector d'oli, a més de potenciar la comercialització d'altres productes artesans de la pròpia comarca.

Les Garrigues és la primera Denominació d'Origen Protegida (DOP) d'oli verge extra reconeguda a l'Estat Espanyol, l'any 1975, i certificada per la Unió Europea l'any 1996. Un Consell Regulador s'encarrega de controlar la producció i elaboració per tal de garantir l'origen i la qualitat de l'oli i que el seu conreu sigui respectuós amb el medi ambient.

La DOP Les Garrigues només fa servir oliva arbequina d'alta qualitat, collida directament de l'arbre i premsada en fred. La seva acidesa no supera els 0,2º de mitjana, molt per sota dels 0,8º d'acidesa màxima permesa per un oli d'oliva verge extra, i es caracteritza per ser un oli afruitat, amb notes d'herbes, tomàquet i ametlla verda, dolç en boca amb tocs amargs i picants, depenent de la maduració de l'oliva. La varietat arbequina va ser importada des de Palestina pel Duc de Medinaceli, senyor d'Arbeca, al segle XVIII, que remunerà econòmicament el seu conreu a la comarca.

El procés de l'elaboració tradicional de l'oli premsa les olives i després fa un decantació per separar l'oli d'altres líquids. El sistemes moderns fan servir la força centrífuga per separar els líquids dels sòlids i després fan una decantació accelerada fent servir també la força centrífuga.


L'espai de la fira s'ha repartit aquest any entre el Pavelló de l'Oli, on estaven situats els estands dels productors d'oli, la Carpa, amb parades de venda de productes alimentaris, i el Pavelló Comercial que, a banda de tenir també parades de productes alimentaris, acollia representacions d'associacions empresarials, culturals, institucions i empreses privades de varis sectors. Els actes firals han inclòs tasts, maridatges, demostracions gastronòmiques i tallers per a grans i petits. Trobareu tota la informació sobre les activitats de la fira celebrada aquest any a www.firaoli.cat

Us recomanem que visiteu la pàgina www.olidoplesgarrigues.com on podreu conèixer els productors de l'oli DOP Les Garrigues i on us podran assessorar per comprar el que està considerat com un dels millors olis del món, 100% de la nostra terra.

També trobareu més informació a www.turismegarrigues.com

Informació consultada a www.olidoplesgarrigues.com