El Penedès més dolç

A les afores de la Bisbal del Penedès, envoltat de vinyes, es troba la Masia Mas Vilella de Jané Ventura. Un escenari fantàstic on el col·lectiu Terra i Taula, una agrupació de productors i cuiners del Baix Penedès, va fer la presentació, dilluns dia 9 de juny, dels seus dos nous integrants, na Roser Deulofeu de Melmelades Cal Lluc de Bellvei, i n'Oriol Rossell de L'Obrador Pastissers del Vendrell, compromesos amb la innovació i la promoció dels productes autòctons.

Després de la presentació, es va iniciar un tast de diferents elaboracions dolces realitzades pels cuiners integrants del col·lectiu, amb productes de la terra, on la garrofa va tenir especial protagonisme.
  • Coca de recapte de garrofa, verdures i melmelada de Calçot del Montmell elaborada pel Restaurant Vell Papiol.
  • Bescuit de pastanaga i taronja de l' Horta Camp de la Sort, amb melmelada del préssec de Cal Lluc realitzat pel Restaurant el Bosc.
  • Camp de Tarragona, un bescuit de xocolata i garrofa amb mousse de praliné d'avellanes de Reus de L'Obrador Pastissers. 
  • Macarons de roses i pomada de crema de vinagre Flavius de Cellers Avgvstvs Forvm elaborats pel Restaurant Lleida Mam. Cal fer una especial menció al vinagre Flavius, vinagre agredolç, de producció limitada, de llarg envelliment en bótes de roure dins de barraques de pedra seca al vell mig de les vinyes, amb notes de cafè i xocolata, del qual vam poder fer una cata a banda.
  • Flam de formatge de rul·lo de cabra de Formatgeria Marvall, amb melmelada de figues de Cal Lluc del Restaurant Ull de Llebre.
  • Bombó de pa amb oli d'oliva verge extra Torclum i xocolata, realitzat pel Restaurant Vell Papiol.


Aquests tastos es va acompanyar amb la degustació de tres vins dolços presentats pels enòlegs que els han creat.
  • Dolç Natura 2012- Merlot del Celler Partida Creus. Elaborat a partir d'un raïm que es cull a l'octubre quan el raïm s'ha pansit, gràcies a l'aire càlid del Mestral, sempre i quan l'estiu hagi estat molt càlid, fet que no es dóna cada any. Gust de figa madura.
  • Vi de Palla 2013 – Malvasia de Sitges del Celler Jané Ventura. El raïm prové de ceps de malvasia importada de Grècia. S'anomena vi de palla perquè s'asseca el raïm sobre palla. Gust molt fresc amb notes de flors blanques i fruites exòtiques. 
  • Mediterrani 2011 - Xarel·lo del Celler Sicus; elaborat amb raïm molt verd buscant la concentració de sucre. 
I al final un últim tast de dos pastissos elaborats per L'obrador, de n'Oriol Rossell, un Cake de llimona amb oli d'oliva, sucre morè i pell de llimona confitada, i un Cake de Garrofa amb farina d'ametlla i garrofa, ratlladura de taronja i llimona, xocolata amb llet i avellanes torrades.

Per no voler marxar...