Pancakes: coquetes americanes

Fa uns dies tornàvem a mirar aquesta recepta i ens vàrem adonar que a casa ja no la fèiem de la manera que l’havíem publicada ara fa més de 10 anys. Per tant, el que trobareu ara en aquesta pàgina és la recepta actualitzada de juliol de 2025.

Si hi ha un esmorzar familiar típic de pel·lícula, són els pancakes, o coquetes americanes. Qui no ha vist una pel·lícula on algun personatge  prepara aquestes coquetes, que acompanyen dels productes més variats, en un esmorzar familiar? I és que aquestes coquetes es poden acompanyar amb dolç o salat. Des d’un xarop de caramel o d’auró, amb uns fruits vermells, fins a un ou ferrat amb unes llesques de cansalada a la planxa.

A banda hi ha la possibilitat d’afegir altres ingredients a la massa, ja sigui abans de coure-la o just quan les acabem de posar a la planxa: plàtan, poma ratllada, nous... les opcions són ben nombroses. Nosaltres, però, et deixem la recepta bàsica perquè puguis triar amb que acompanyar-les.

Ingredients

  • 100 grams de farina
  • 15 grams de sucre
  • 125 ml de llet
  • 20 grams de mantega
  • 1 ou
  • 1 culleradeta de llevat químic
  • ½ culleradeta d'estracte o aroma de vainilla

Amb l’ajuda d’unes varetes, comencem barrejant l’ou, la llet i l’extracte de vainilla. Quan s’hagin integrat incorporem la mantega fosa. Remenem fins que la mescla sigui homogènia.

A banda barregem els sòlids: la farina, el sucre, el llevat i la sal. Ho incorporem a la mescla líquida i remenem fins que quedi tot ben integrat, homogeni i sense grumolls.

Deixem reposar la mescla una mitja hora, preferentment a la nevera. No tindrem cap problema si la deixem a la nevera fins a una hora. Si tenim molta pressa, podem saltar-nos aquest pas; no quedaran tan perfectes, però seran igualment bons.

Per coure’ls fem servir una paella o una planxa llisa. Ens ajudarem d’una cullera de servir per abocar la massa a la planxa deixant espai perquè no s’enganxin uns amb els altres. La massa s’estira sola damunt la planxa. Quan facin bombolletes per la part de sobre, serà el moment de girar-los, i coure’ls una estoneta per l’altra cara. No haurien d’estar a la planxa gaire més d’un minut en total.

Conforme els anem treien del foc, els apilarem un un sobre l'altre per tal que conservin l'escalfor i la humitat fins al moment de servir-los. Es recomanable menjar-los just acabats de fer, però també els podeu mantenir una estona dins del forn, que haurà d’estar a uns 50-60 graus.

Properament la videorecepta a Instagram