Ratatolha amb pit d'indiot

Fa uns dies veient un dels molts programes de cuina que fan per la televisió, vaig veure que feien una recepta de ratatolha, el que en francès es coneix com a ratatouille. Es tracta d'un plat occità, típic de la Provença, en el que originàriament les hortalisses es fregeixen i barregen. Bé a ser la nostra samfaina.

Però ara que tot just hem passat les festes, volia fer un plat que, tot i tenir una bona varietat d'hortalisses fos lleuger, i evitar el fregit tot el possible. Així que vaig preparar una versió de ratatolha al forn amb filets de gall dindi.


Ingredients

  • 1 albergínia.
  • 1 carbassó.
  • 1 pebrot vermell.
  • 1 pebrot verd.
  • 3 tomàquets madurs.
  • 1 pastanaga petita.
  • 1 manat de ceba tendra.
  • 1 manat d'alls tendres.
  • 500g de pit d'indiot fileteja (també podeu fer servir pollastre).
  • Herbes de Provença.
  • Un molinet de barreja de cinc pebres.

Tot i que aquestes són les hortalisses que jo vaig fer servir, podeu fer una combinació al vostre gust, traient i posant allò que més us agradi. Les herbes de Provença les trobareu a qualsevol supermercat, a la secció d'espècies, però us recomano que intenteu agafar-ne unes de qualitat.

Jo he fet la recepta per a 4 persones, depenent si la feu servir com a primer plat o principal. Es conserva bé a la nevera durant uns dies, així que si en feu de més, no cal patir.

Piquem la pastanaga i 5 o 6 alls tendres i els reservem. La resta d'hortalisses, la tallem a rodanxes; ens calen dotze rodanxes de cada una de les hortalisses. També tallem el pit d'indiot en dotze talls, d’una mida semblant a les rodanxes d'albergínia.

Salpebrem les hortalisses i el pit d'indiot i ho adobem tot amb les herbes de Provença. Siguem generosos, aquestes herbes són les que donen al plat el seu gust i aroma. Penseu que no farem servir cap altre condiment.

Anem agafant una rodanxa de cada hortalissa, i les ajuntem com si féssim una pila. Jo acostumo a començar per l'albergínia, hi poso l'indiot al damunt, i segueixo amb el pebrot vermell, el carbassó, el pebrot verd, tomàquet i la ceba. Posem cada un d'aquests grupets a la safata del forn, gaire bé verticals.

Quan la safata sigui plena, hi escamparem per sobre els bocins de pastanaga i els alls tendres i un raig d'oli d'oliva verge extra. Tampoc ens passem amb l'oli, es tracta de que el plat sigui lleuger!

Ara ja només queda posar-ho dins del forn, que haurem escalfat a 200º, durant uns 30 minuts, servir i menjar.