El meu primer brioix

Fa dies vaig assistir a un taller per aprendre a fer brioixos al Gadgets de carrer Aragó de Barcelona. Per si no el coneixeu, Gadgets Cuina és una cadena de tendes on podeu trobat tot tipus d'estris per cuinar...Vaja, una versió terrenal del paradís pels cuinet@s! A més el tracte del personal és molt agradable. Tot sovint organitzem tallers de cuina gratuïts, amb inscripció prèvia. Jo he anat a més d'un i us els recomano.

I és que moltes vegades només cal veure com es fa una cosa per animar-te a fer-la tu també. I és el que em va passar amb aquest taller. Jo i les masses no ens avenim gaire, però al veure en directe com es preparava la massa de brioix em vaig animar, i a la foto podeu veure el resultat. Això si, us cal tenir una màquina d'amassar, i no cal que sigui una Kitchen-Aid. Hi han al mercat altres alternatives molt més econòmiques per començar. La massa es pot fer tot a ma,* però la recepta que us porto avui està feta a màquina.


Ingredients:

  • 500 grams de farina de força de w300*
  • 300 grams d'ous (4 ous mitjans aprox. però si us manca líquid per arribar als 300 grams podeu afegir llet o aigua)
  • 10 grams de sal
  • 30 grams de llevat fresc (o 15 de llevat sec)
  • 75 grams de sucre
  • 120 grams de mantega a temperatura ambient però que al tocar-la tingui encara consistència,és a dir que a l'agafar-la amb les mans no se us desfaci
  • 1 ou i 20 grams de llet per pintar el brioix
  • oli de girasol

A banda de la màquina d'amassar, cal també una espàtula de mitja lluna i un motlle per fer pa desmuntable, encara que també podeu fer servir un motlle tipus plumcake.

Heu de tenir en compte que per fer un brioix cal disposar de temps, ja que el primer amassat són 20 minuts, després hi ha una primera fermentació, on la massa ha de doblar el volum -màxim 1.30 hores depenent de la temperatura ambient-, després cal donar forma a la massa, 10-15 minuts, i una segona fermentació, 1.30-2 hores màxim més. Per planificar-ho tot us podeu ajudar del frigorífic, ja que si fiqueu la massa dins, el fred alenteix la fermentació. Inclús podeu deixar la massa dintre tota la nit. Jo per exemple, vaig preparar la massa al matí, la vaig ficar al frigorífic, i la vaig treure després de dinar per fer les dues fermentacions, enfornant-la al vespre.

El brioix, una vegada cuit, es pot congelar, només cal que es refredi. Us recomano que ho feu llescat i que el deixeu descongelar a temperatura ambient. Embolicat en un drap, aguanta 3-4 dies. 

La primera fase de la recepta és l'elaboració de la massa, i trigarem 20 minuts. Primer aboquem en el bol de la màquina d'amassar la farina i anem afegint un a un els ous. Posem en marxa el rellotge de cuina. La velocitat de la màquina d'amassar, baixa. Afegirem els ingredients un a un, i no afegirem un fins que no s'ha integrat bé l'anterior. Passats 5 minuts mesclant-se els ous i la farina a velocitat lenta, pujarem la velocitat i afegim el sucre en tres vegades i després la sal. Quan la sal i el sucre estiguin ben integrats a la massa, afegim el llevat esmicolat (si feu servir llevat sec l'haureu d'hidratar prèviament).Per últim afegim la mantega poc a poc. Si volguéssiu afegir xips de xocolata o fruits secs, ara és el moment. La quantitat màxima 100 grams.

Abans de finalitzar la primera fase, comprovareu que la massa es comença a desenganxar de les parets del vol. Passats els 20 minuts, traiem la massa del bol amb l'ajuda de l'espàtula i la posem sobre el marbre de la cuina, prèviament greixat amb oli de girasol.  Mirem de donar-li forma rodona, plegant la massa sobre si mateixa. Una vegada tinguem la bola feta, la posem en el bol, el tapem amb film transparent i deixem que la massa dobli el seu volum. No us passeu mai de les dues hores o la massa sobrefermentarà i perdrà la seva consistència.
Quan hagi doblat el volum, tallem la massa en trossos, jo els he fet de 100 grams, i li donem forma de bola, amb el mateix sistema d'abans, plegant la massa sobre si mateixa. Posem les boles una al costat de l'altre dintre del motlle, prèviament greixat amb oli. També podem donar forma de panets a les porcions de massa o bé fer un barrot. Tornem a tapar el motlle i deixem que torni a doblar el volum. La meva massa va trigar 1.30 minuts en doblar el volum en la segona fermentació.

Encenem el forn perquè quan dobli el volum la massa ja hagi arribat a la temperatura de 190º, i enfornem, havent pintat la massa prèviament amb la barreja d'ou i llet. Recordeu pintar la massa just abans d'enfornar-la. Ha d'estar al forn uns 25 minuts. Si són peces petites, 60 grams aprox, compteu uns 8-12 minuts.

Desemmotllem el brioix de seguida que surti del forn.