Visita al Celler Cooperatiu d'Artés

Vam conèixer el Celler Cooperatiu d'Artés quan vam anar a fer un tast de ratafies, dintre dels actes organitzats per la 56ª edició de la Fira d'Artés. Aleshores ens van explicar que aquest celler es va crear l'any 1908 i que va ser el primer celler cooperatiu de la península en elaborar i comercialitzar champagne criat en cava.

Fa uns dies vam tornar a Artés per aprendre una mica més sobre el vins i caves que elabora la cooperativa sota el nom de Caves Artium, i que estan inclosos en la Denominació d'Origen Pla de Bages, i també per conèixer una mica més del projecte Terra de Profit i dels productors que hi participen, el Celler Cooperatiu d'Artés, Mengem Bages, Ecopallareta i TornaTerra, projecte del que espero poder-vos parlar un altre dia.

Com us deia abans, el Celler Cooperatiu va ser fundat l'any 1908 sota el nom de Sindicat Agrícola d'Artés on, no només es feien activitats agrícoles sinó també de caire social, fet pel qual va arribar a tenir molta anomenada ja que personatges il·lustres de l'època feien conferències al Sindicat; també els seus vins van ser força reconeguts a l'època; vins exposats individualment per alguns dels socis del Sindicat van rebre la medalla d'Or i Diploma d'honor de l'Exposició Internacional Universal de Barcelona de l'any 1929.

A l'any 1933 es va crear la Secció Vinícola del Sindicat i al 1935 es va construir un nou celler cooperatiu i es va registrar la marca dels vins del celler per evitar-ne falsificacions. A l'any 1937 l'Ajuntament aprovà donar al Sindicat l'exclusivitat en la venda de vi de la vila, de manera que qualsevol pagès que conreés vinyes havia de portar el raïm al sindicat per ser taxat i venut.

Després de la Guerra Civil, el Sindicat va passar a anomenar-se Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos de Artés, i a l'any 1947 es constitueix la Bodega Cooperativa d'Artés, continuació de la Secció Vinícola; durant els anys quaranta es van arribar a construir fins a 22 tines de ciment armat amb una capacitat de 8500 hl, en una època en que es van veremar fins a 5 milions de kg de raïm (actualment només s'ha recuperat un 5% de la vinya que es treballava aleshores).


L'any 1959 es converteix en la primera cooperativa de l'Estat espanyol en l'elaboració i comercialització del champagne criat en cava; uns anys abans però, a l'any 1955, el Celler comença a comercialitzar el picapoll com a vi monovarietal, sent la primera bodega de la comarca que embotella el picapoll, amb criança en bóta de roure, i el comercialitza en ampolla de 3/4 de litre.

Amb la industrialització i la mecanització del conreu de cereals comença una crisi important en el sector de la vinya, que no es començarà a superar fins que es millori el sistema de conreu amb la plantació de vinyes emparrades.

L'any 1988 el celler aconsegueix la denominació de Vins de la Terra, i l'any 1995, els vins elaborats pel celler sota el nom de Caves Artium. aconsegueixen entrar en la DO Pla de Bages.

El producte estrella indiscutible de Celler Cooperatiu d'Artés és el picapoll, una varietat autòctona del Bages, que només es conrea en aquesta comarca, degut a les característiques climatològiques que li són pròpies; no es tracta d'una varietat molt productiva -només dóna uns 2 kg per cep-; de picapoll n'hi ha de blanc i negre, encara que aquest últim està en fase de recuperació; de fet, només el celler Oller del Mas elabora un vi amb aquesta varietat, i amb una producció molt limitada. Altres varietats autòctones de zona són el sumoll i el mandó.

A banda dels seus vins i caves, i d'un sorprenent vermut de picapoll blanc que no us podeu perdre, al celler també podreu omplir el cistell amb altres productes elaborats per artesans de la zona, km0 i ecològics. Tot plegat, una bona excusa per visitar Artés i el seu celler cooperatiu centenari, i tastar els seus vins i caves de la ma del sommelier, Damián Vila, que ens va fer passar una estona molt entretinguda parlant-nos del celler i ensenyant-nos a paladejar els seus vins i caves,