Orada farcida i gratinada amb Ratafia de Raiers

Ja us vaig explicar que aquestes passades vacances vam visitat la fàbrica de Cal Col·lector a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) on s'elabora la famosa Ratafia dels Raiers i que vam comprar, a banda d'unes quantes ampolles de licor -per passar el fred hivern, he,he-, el llibre d'en Pep Quintana, La Ratafia dels Raiers, història d'un licor pirinenc (Garsineu Edicions), que incloïa un receptari de cuina i licors; i és que la ratafia és un complement perfecte per molt plats com els rostits, per fer salses i també per elaborar postres amb fruita o pastissos.

La recepta original, inclosa en el llibre, de la cuinera Núria Casaubon Trasfí de la Pobla de Segur, s'elabora amb truita de riu, però com a la peixeteria no en tenien, vaig comprar orada, encara que també hagués sortit molt bona amb llobarro.


Ingredients per a dues persones:
  • dues orades tallades en filets
  • 100 grams de cansalada viada que no sigui fumada
  • 1 carbassó gran
  • 1 ceba tendra gran
  • 1 porro
  • 1/4 de litre de brou vegetal
  • 1 parell de cullerades de farina
  • 200 ml de nata per cuinar
  • un gotet petit de Ratafia dels Raiers
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre blanc mòlt
Tallem a daus el carbassó i la ceba tendra i el porro en trossos petits. En una paella posem una mica d'oli i coem primer la cansalada viada tallada en tires fins que s'enrosseixi; la retirem de la paella i afegim a aquesta la ceba tendra i el porro; com el plat era per dos persones, a mig coure la ceba i el porro, he agafat la meitat de la quantitat que estava cuinant i l'he reservat en un plat a banda per preparar després la salsa; continuem cuinant la ceba fins que transparenti i aleshores afegim el carbassó i la cansalada i ho cuinem tot junt un parell de minuts més fins que el carbassó estigui tendre; aleshores afegim una cullerada de farina, remenem amb compte i afegim la quantitat de brou justa per lligar tots els ingredients amb compte de no desfer el carbassó -només calen un parell de minuts per que s'evapori el brou i la farina faci espessir el farcit-.

En una safata per anar al forn posem una mica d'oli i després posem dos filets d'orada, prèviament salpebrats- sobre els que repartirem la ceba, el porro i la cansalada cuinada i taparem el farcit amb els altres dos filets. Encenem el forn mode grill. En una altra paella, aboquem la meitat de la ceba i el porro a mig coure i afegim un bon raig de Ratafia de Raiers i deixem que evapori una mica; a continuació, afegim una cullerada de farina, el brou de verdures i  la nata, no tot de cop sinó poc a poc, perquè volem que la salsa no sigui massa clara -volem una consistència de crema no de sopa-, tastem i rectifiquem de sal i pebre. Posem la salsa en el got de la batedora de ma i la triturem fins que quedi fina. La repartirem per sobre els filets de peix, i ficarem la safata al forn durant 10 minuts. Servirem el peix acabat de sortir del forn.

3 comentaris:

  1. Quina recepta de peix més bona ! No sembla gens difícil i quedes com una reina quan la portes a taula! ME l'he copiat que ens queda una mica de ratàfia !
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
  2. Una recepta ben complerta!! No he tastat mai elpeix cuinat d'aquesta manera, però el toc de ratafia li deu anar molt bé!
    Que vagi bé!! Clara

    ResponElimina
  3. Anna.....quina meravella de plat! I..has cuinat amb ratafia! Impressionant!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina