El passat cap de setmana es va celebrar a Olot, la capital de la Garrotxa, la 12ª edició de Fira Orígens. En aquesta edició, la cuina catalana ha estat l'eix temàtic, coincidint amb la nominació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Per això aquest any a l'Aula de Cuina s'han elaborat, de la ma de reputats cuiners del nostre país, plats de la cuina tradicional que podem trobar a restaurants i fondes i també plats de cuina d'autor i contemporània. Entre els cuiners convidats, les germanes Puigvert Puigdevall del restaurant Les Cols, d'Olot, el col·lectiu de la Cuina de Sils, Joan Dagà de l'Atelier Dagà a Llagostera o Joan Massegur de l'Hostal dels Ossos, de Batet de la Serra, entre d'altres.
Aquest any a l'Aula de Tast, que ha canviat d'ubicació, tambe s'han ofert tastos de diferentes productes singulars i amb segells de qualitat d'arreu de territori català. Una de les claus de l'èxit d'aquesta fira és la possibilitat de poder tastar tots els productes que s'exposen, per mitjà de l'intercanvi de tiquets, i la possibilitat de comprar-los directament del productor. Dels productes exposats, un 30% han estat productes ecològics, i un 30% nous productes.
Aquesta any també hem trobat un estand de Ramats de Foc, una iniciativa pionera que va néixer al 2016 a les comarques gironines, i que ara s'ha estès per tot el territori català, impulsada i coordinada per la Fundació Pau Costa, amb la col·laboració dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Secció de Boscos del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural de la Generalitat de Catalunya i ramaders, carnissers, restaurants i agrobotigues catalanes. La finalitat del projecte Ramats de Foc és potenciar la contribució dels ramats en la prevenció dels incendis en zones forestals estratègiques, reduïnt la càrrega de combustible, dificultant així la propagació dels incendis, i creant i mantenint espais segur per que els bombers puguin desenvolupar la seva tasca. La carn d'aquests animals que contribueixen al manteniment dels boscos es pot trobar a les carnisseries amb el segell Ramats de Foc.
En el marc de la Fira s'ha tornat a celebrar una nova edició - la tercera- del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que s'organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn. Antoni Vigo Pubill, de la xarcuteria Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya, ha estat el guanyador, i s'han fet mencions especials a productors de l’Estartit, La Seu d’Urgell i Moià.
També s'han atorgat els premis al Millor Producte Orígens 2024 que ha estat pel vinagre de flor de saüc d'Enso ferments, en la categoria de salat, amb un accèssit pel Pa d'en Moi de Forn la Fogaina; la mel Muntanya Pirineu de Dolça Abella, en la categoria de dolç; el licor de fulles de figuera de Cal Pinela en la categoria de producte líquid i l'Oli d'Oliva Verge Extra 3 Vessanes en la categoria de producte més sostenible. El premi al millor estand ha estat per Mas Ponsjoan.