Cicle Polièdric de Tastos de la Denominació d'Origen Costers del Segre

Fa unes setmanes em vaig estrenar en el món dels tasts virtuals, amb un tast de vins de la DO Costers del Segre, per mitjà de la plataforma Zoom. A banda de poder tornar a veure amics i coneguts, vaig poder gaudir d'una bona estona descobrint alguns dels vins que s'elaboren a terres lleidatanes, sota la Denominació d'Origen Costers del Segre.

Si hi ha una frase que defineix els vins de la DO Costers del Segre és Terres d'interior, Vins amb caràcter. Perquè la DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la doten de personalitat i la fan diferent: una situació privilegiada de sòls amb composició calcària, un clima continental amb influència mediterrània que presenta forces oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, vinyes d'altura que donen lloc a vins de muntanya, treballs de viticultura ecològica, compromís amb la sostenibilitat...

La DO Costers del Segre és un mosaïc format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu Lleidatà, on les varietats de raïm blanc tradicional són les predominants: Macabeu, Parellada i Chardonnay, amb els que es produeixen vins lleugers i afruïtats i també amb estructura. Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, a banda de les varietats tradicionals com l'Ulldellebre, la Garnatxa i el Trepat. Vins amb aroma potent i gust equilibrat, que en boca resulten saborosos, amples i estructurats. 

En aquest tast vam descobrir els següents vins de la ma de les seves elaboradores:

1.Celler Petit Duran. Situat a Sant Martí de Maldà, i de tradició centenària, va reiniciar l'elaboració i criança de vins de qualitat l'any 2011, dintre de la DO Costers del Segre. El seu projecte té com a pilars el respecte al territori i al món rural, l'alimentació saludable - també elaboren olis-, l'ecologia -tota la seva producció ho és-, la sostenibilitat, el respecte a la diversitat i l'accessibilitat universal -etiqueten les seves ampolles en braille-. 

Van fer la presentació d'un vi elaborat amb garnatxa blanca que encara no ha sortit el mercat, el Camí de Sant Roc, amb raïm de vinyes de marge que han trigat set anys en poder veremar. Té molta graduació, fet que li dóna un color molt especial al vi. Té molt d'aroma a fruita tropical i en boca és dolç i molt untuós. És un vi perfecte per maridar amb arrossos, sarsuelas i peix guisat. 

2.Vall de Baldomar. El celler està ubicat al mateix poble de Baldomar, situat en una petita vall abraçada per la Serra del Montsec i el riu Segre, amb un microclima especial pel cultiu de la vinya. Encara que aquesta zona és poc coneguda com a productora de vins, tradicionalment sempre s'ha cultivat, sobretot abans de la fil·loxera.

Cristiani rosat, elaborat amb most flor de les varietats merlot i cabernet sauvignon. Té aromes a fruita vermella i en boca és dolç i amable. Molt fresc i amb bona acidesa. Perfecte per maridad amb arrossos, peixos i carns blanques. És un vi que s'elabora des del 1989.

3. Celler Cal Cabo. Es un microceller familiar que elabora vins emparats en la DO Costers del Segre i també olis d'oliva verge extra. Està situat a les Valls del Riucorb, amb hiverns molt freds i estius molt càlids, refrescats per la marinada.

1/11 -un onzè- fent referència a la part de la producció que s'havia de lliurar al senyor feudal. Un rosat 100% syrah elaborat amb raïm de vinyes de 20 anys plantades en terreny pedregós. El raïm es cull en petits volums. És un rosat d'aroma intens, molt afruïtat, perfecte per prendre com aperitiu o per fer una copa.

4.El Vinyer. És una empresa familiar que es dedica al cultiu de la vinya i el vi, situada a Fígols de Tremp, al Pallars Jussa. Aquesta comarca abans de la fil·loxera era coneguda com el celler del Pirineus, i s'havien arribat a cultivar unes 8.000 hectàrees de vinya. El Vinyer ha recuperat algunes d'aquestes terres per tornar a plantar vinya. 

Elaboren vins d'alçada -les vinyes estan situada a 650 metres-. Van tastar el Turritela Rosat, elaborat 100% amb merlot, fermentat una part en bótes de roure francès i acàcia i la resta en dipòsits d’acer inoxidable. Fa criança sobre mares durant 3 mesos. Les temperatures extremes que pateix la vinya fan que el vi tingui una graduació elevada però l'acidesa ho compensa. 

El nom de turritela ve de l'abundància de fòsils anomenat turriteles en el terreny on creixen les vinyes i els seus voltants. Les turriteles són una mena de cargols marins allargats pertanyents al període terciari. Si uns interessa la paleontologia, no us perdeu aquesta publicació que parla sobre els paleontovins.

5.Celler Comalats. L'any 1989 Jaume Bonet va començar a tirar endavant el projecte de tornar a plantar vinyes a l'explotació familiar i fer vi. Pioner en conrear en ecològic a la DO, elabora vins d'alçada, ja que les vinyes estan plantades per sobre els 700 m d'altitud . 

El Comalats Alosa és un vi negre jove elaborat amb cabernet sauvignon, genial per acompanyar diferents àpats. Él pas en boca és llarg i sedós, però alhora fresc perquè té molt bona acidesa. 

6.Analec. El nom del celler prové del nom del poble on està situat, Nalec, anomenat Analec a l'edat mitjana, al bell mig de la Vall del Corb.Van començar a vinificar a partir del 2016. I és dels pocs elaboradors d'escumosos en aquesta zona, encara que estan exclosos de la DO Cava. 

La Creu negre està elaborat 100% amb ull de llebre i té una criança de 6 mesos en barrica de roure francès. És un vi persistent en boca, elegant i dolç, que s'ha de servir amb un punt de frescor.  Té una acidesa molt equilibrada. Marida amb tot tipus de carns, ibèrics i formatges. 


Conèixer la cultura del vi és la millor manera de descobrir terres lleidatanes. En la vostra pròxima sortida, no us oblideu de visitar els seus cellers. Trobareu informació sobre els seus vins i les activitats enoturístiques que organitzen a les xarxes socials i a la pàgina de la DO Costers del Segre.