VII Fira de l'Oli Vera i altres varietats tradicionals i V Mercat del Pa Artesà de Bigues i Riells

El proper dissabte dia 19 de gener es celebrarà a Bigues i Riells (Vallès Oriental) una nova edició de la Fira de l'Oli Vera i altres varietats tradicionals i del Mercat del Pa Artesà. La fira es tornarà a ubicar a la Plaça del Trull de Can Sapera i estarà oberta des de les 10 del matí i fins a les 5 de la tarda.

L'objectiu de la fira, que està organitzada per l'Ajuntament de Bigues i Riells amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental, l'Slow Food Vallès Oriental i el suport de la Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra, es enfortir la tradició oleícola de la comarca i recolzar la recuperació de la seva varietat autòctona, l'oliva Vera, popularment dita "País", i també coneguda com "Grossal", "Tinenta" o "de La Garriga". Aquesta varietat d'olivera també es pot trobar en altres comarques com el Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat. La varietat Vera produeix un oli molt gustós i intens, amb una propietat molt important, la seva resistència a l'oxidació, és a dir, la seva resistència a fer-se malbé, superior a altres varietats més conegudes, com l'arbequina, per exemple.


Com cada any, a banda de poder tastar i comprar oli directament dels productors de la comarca, s'han organitzat un seguit d'activitats al llarg del dia: una visita guiada al Trull de Can Sapera del segle XIX per veure la mòlta d'olives per fer oli del raig i després degustar-lo; un showcooking que realitzarà l' Associació Gastronòmica CuinaVO, una nova edició del Concurs d'Allioli -us podeu inscriure aquí - i també es farà la presentació del projecte OliNet d'Apindep Ronçana SCCL, una cooperativa de consum i usuaris de caràcter social i sense ànim de lucre per la inserció social de persones amb discapacitat. Per dinar podreu assaborir un tastet de porc rostit amb allioli i pa artesà.

Al Mercat del Pa Artesà trobareu diversos tipus de pa elaborats amb farines de proximitat mòltes a la pedra, fetes amb massa mare i amb fermentacions lentes. Els petits forners del municipi a més ofereixen un valor afegit, el de la sostenibilitat, al fer servir farines elaborades a la comarca de manera ecològica i amb varietats antigues com l'espelta, el sègol, la xeixa o la florència aurora. Pans elaborats amb productes de reivindiquen la terra, la pagesia, l'economia social i l'alimentació saludable. Trobareu díptics informatius a la fira sobre aquestes varietats antigues recuperades.