Rostit de pollastre amb ratafia i nous.

Parlant l'altra dia amb un amic cuinetes, m'explicava que pel seu aniversari volia cuinar un conill rostit amb ratafia. Allò em va fer venir ganes de fer-ne jo tambĂ© un rostit a casa, amb pollastre que no en menjo conill, per molt saludable que sigui la seva carn, però Ă©s que sĂłn tan bonics, que sĂłn incapaç de menjar-ne - digueu-me sentimental, però qui no es va enamorar de Tambor veient Bambi?.

AixĂ­ que avui us porto la recepta de rostit de pollastre amb ratafia i nous, una versiĂł adaptada de la  del llibre La Ratafia dels Raiers. Història d'un licor pirinenc, de Garsineu Edicions. No es pot dir que sigui una recepta lleugera, doncs pĂłrta força oli, però el necessitem per que la carn ens quedi daurada -gairebĂ© lacada- per fora, amb una pĂ tina lluent i caramel·litzada, segons les paraules de Abraham Simon-FerrĂ© en el seu llibre Cassoles de Girona, un llibre que tinc com a referència sempre que haig de cuinar plats a foc lent, com els rostits.


Ingredients per a 4 persones:
  • un pollastre tallat a octaus
  • 150 ml de l'oli d'oliva verge extra
  • 2 cebes grans
  • 150 ml de ratafia
  • la pell d'una llimona
  • la pell d'una taronja
  • mitja branca de canyella 
  • nous
  • sal i pebre negre mòlt
En una cassola enrossim els trossos de pollastre, prèviament salpebrats, a foc suau. A mida que es vagin coent, els traiem de la cassola i els reservem a banda. A continuació aboquem dins de la cassola les dues cebes tallades ben petites, i les cuinem a foc fluix fins que agafin un color marró. Afegim els trossos de pollastre i a continuació la ratafia. Deixem que redueixi una mica el licor. Afegim a la cassola la branca de canyella i la pell de la llimona i la taronja. Afluixem el foc i anem remenant de tant en tant vigilant que no se'ns cremi la carn. Cuinem el pollastre amb la cassola mig tapada. Segons el tipus de pollastre, la cocció trigarà més o menys: si és de pagès compteu una hora i mitja, més o menys, segons la mida del pollastre, si és de granja compte tres quarts d'hora aproximadament. En cas de dubte, punxeu la carn amb una forquilla per veure si la carn està tendra o no. Podeu afegir una mica d'aigua si us cal per mantenir un mínim de líquid a la cassola. A mitja cocció afegiu les nous.