Cuixetes de pollastre a la catalana

Un dels plats que m'agrada força de fer és el pollastre a la catalana. Un pollastre rostit amb vi ranci i acompanyat de panses i pinyons. Trobo que la combinació dolça i salada del plat el fa d'allò més deliciós. M'encanta la barreja de la carn de pollastre amb la dolçor de les prunes.

En aquest cas, he triat de rostir només unes cuixes de pollastre, però podeu fer el mateix plat afegint-hi també l'entrecuix o bé agafant tot un pollastre sencer trossejat. Sigui el que sigui que trieu, segur que us sortirà un plat per llepar-vos-hi els dits. Per cert, no us oblideu de tenir a punt unes bones llesques de pa de pagès; segur que li voldreu sucar i escurar bé el plat.

Els temps de cocció estan indicats per cuixes de pollastre de cria, el que habitualment trobareu al supermercat. Si ho feu amb cuixes de pollastre de pagès haureu d'allargar el temps de cocció ben bé mitja hora més, tot dependrà del pes del pollastre. En ser la cocció més llarga, també hi haureu de posar una mica més d'aigua.


Ingredients per a quatre persones:
  • 8 cuixetes de pollastre
  • 2 cebes grosses
  • 2 o 3 grans d'all
  • 250 grams de tomàquet ratllat o triturat
  • 200g grams de fredolics o bolets al gust
  • 80 grams de panses
  • 100 grams de prunes seques sense pinyol
  • 250 ml de vi ranci
  • 2 cullerades de pinyons del país (uns 30 grams)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre
La nit abans posem a remullar les panses i les prunes amb el vi ranci.

En una cassola posem un raig generós d'oli d'oliva. Salpebrem les cuixes de pollastre, les enrossim a la cassola i les reservem. 

Piquem l'all i tallem la ceba a juliana i els posem a la cassola amb el mateix oli de marcar les cuixes. Quan la ceba comenci a agafar una mica de color afegim el vi ranci. Per això colem les panses i les prunes i les reservem per després. Deixem reduir a foc molt suau fins que veiem que la ceba ha agafat un bon color. Afegim el tomàquet i el deixem coure uns cinc minuts.

Ara afegim les cuixes i ho mullem tot amb un got d'aigua. Deixem coure a foc lent uns 15 minuts. De tant en tant girarem les cuixes per evitar que se'ns cremin i remenarem suaument la cassola. Mentrestant, passegem els bolets per una paella amb unes gotes d'oli i un pessic de sal. No més de 5 minuts, el just per començar a coure'ls i evaporar-ne una mica l'aigua que tenen.

Passats els 15 minuts, afegim les panses, les prunes i els bolets a la cassola, remenem amb compte perquè no se'ns trenquin les cuixes i deixarem coure uns 20-25 minuts més, fins que veiem que les cuixes ja són fetes. Anirem girant les les cuixes de tant en tant i remenarem la cassola amb molt de compte per evitar que la carn se'ns desfaci.

Mentre les cuixes es couen, torrarem els pinyons en una paella amb unes gotetes d'oli. Aneu amb compte que no se us cremin ni torrin en excés! Fet això, ja podem servir les cuixes i guarnir-les amb els pinyons torrats.