Visita a Formatges Muntanyola #Benvingutsapages17

Amb unes vistes esplèndides de Montserrat, vam començar la nostra visita a l'Urpina, una finca situada a Sant Salvador de Guardiola (Bages), on s'elaboren els Formatges Muntanyola, que s'han guanyat el títol dels Millors Blaus del Món. I és que en l'últim World Cheese Awards, competint amb més de 3.000 formatges d'arreu del món, el formatge blau de cabra de Muntanyola va guanyar la medalla d'or i el formatge blau de búfala la medalla de plata. El blau de búfala ha acumulat també dos importants premis l'últim any, la medalla d'or a la Fira Làctium i també el premi al millor formatge artesanal en la seva categoria, en el Gourmet Quesos, el certamen més important de formatges d'autor que es celebra a l'estat espanyol.


A Formatges Muntanyola elaboren formatges amb llet de cabra, d'ovella, de búfala i de vaca. Són formatges amb orígen perquè cadascuna d'aquestes llets prové d'animals criats a Catalunya. La llet de cabra prové de ramats propis de l'Urpina i de granges col·laboradores d'Osona i del Berguedà. La llet de búfala prové d'una granja de l'Alt Empordà on els animals pasturen en marismes tocades per la Tramuntana. La llet de vaca és de ramats de raça frisona que pasturen a la comarca del Moianès a una alçada de més de 1.000 metres. Els formatges elaborats amb llet de vaca tenen la certificació ecològica de la CCPAE. I per últim, la llet d'ovella arriba des del Pre-pirineu. En total s'elaboren 16 tipus de formatges amb llet de proximitat i Km0.


Però els Formatges Muntanyola són molt més que uns formatges artesans de qualitat, reconeguts internacionalment, formen part del projecte social de la Fundació Ampans, des de que els propietaris de la formatgeria van decidir traspassar el negoci a la fundació perquè es jubilaven. Ampans dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual que, gràcies a una ocupació digna i de qualitat, poden fer realitat el seu projecte de vida.

I la preocupació d'uns pares pel futur dels seus fills va ser la raó per la que Formatges Muntanyola es va poder instal·lar a Urpina, ja que la família Vila-Isern, propietària de la finca, la va donar a la fundació Ampans, a canvi de que aquesta tingués cura dels seus fills quan ells ja no hi fossin. La fundació va construir les instal·lacions on actualment està ubicat Formatges Muntanyola, a més d'una llar-residència amb 24 places. A la mateixa finca, també hi ha en marxa un projecte que ha recuperat les vinyes velles per elaborar vins com l'U i el 3 Nits d'Urpina.

La Fundació Ampans, creada fa més 50 anys per famílies del Bages amb fills i/o familiars discapacitats, té dos projectes més sostenibles econòmicament: el Garden de Santpedor i el Restaurant Canonge a Manresa. Són projectes per donar oportunitats d'inserció social a persones amb discapacitat intel·lectual. Trobareu més informació a les seves pàgines web i podeu adquirir els seus productes també on line.