Visita a Formatges Muntanyola #Benvingutsapages17

Amb unes vistes esplèndides de Montserrat, vam començar la nostra visita a l'Urpina, una finca situada a Sant Salvador de Guardiola (Bages), on s'elaboren els Formatges Muntanyola, que s'han guanyat el títol dels Millors Blaus del Món. I és que en l'últim World Cheese Awards, competint amb més de 3.000 formatges d'arreu del món, el formatge blau de cabra de Muntanyola va guanyar la medalla d'or i el formatge blau de búfala la medalla de plata. El blau de búfala ha acumulat també dos importants premis l'últim any, la medalla d'or a la Fira Làctium i també el premi al millor formatge artesanal en la seva categoria, en el Gourmet Quesos, el certamen més important de formatges d'autor que es celebra a l'estat espanyol.


A Formatges Muntanyola elaboren formatges amb llet de cabra, d'ovella, de bĂşfala i de vaca. SĂłn formatges amb orĂ­gen perquè cadascuna d'aquestes llets provĂ© d'animals criats a Catalunya. La llet de cabra provĂ© de ramats propis de l'Urpina i de granges col·laboradores d'Osona i del BerguedĂ . La llet de bĂşfala provĂ© d'una granja de l'Alt EmpordĂ  on els animals pasturen en marismes tocades per la Tramuntana. La llet de vaca Ă©s de ramats de raça frisona que pasturen a la comarca del Moianès a una alçada de mĂ©s de 1.000 metres. Els formatges elaborats amb llet de vaca tenen la certificaciĂł ecològica de la CCPAE. I per Ăşltim, la llet d'ovella arriba des del Pre-pirineu. En total s'elaboren 16 tipus de formatges amb llet de proximitat i Km0.


Però els Formatges Muntanyola sĂłn molt mĂ©s que uns formatges artesans de qualitat, reconeguts internacionalment, formen part del projecte social de la FundaciĂł Ampans, des de que els propietaris de la formatgeria van decidir traspassar el negoci a la fundaciĂł perquè es jubilaven. Ampans dĂłna feina a persones amb discapacitat intel·lectual que, grĂ cies a una ocupaciĂł digna i de qualitat, poden fer realitat el seu projecte de vida.

I la preocupaciĂł d'uns pares pel futur dels seus fills va ser la raĂł per la que Formatges Muntanyola es va poder instal·lar a Urpina, ja que la famĂ­lia Vila-Isern, propietĂ ria de la finca, la va donar a la fundaciĂł Ampans, a canvi de que aquesta tinguĂ©s cura dels seus fills quan ells ja no hi fossin. La fundaciĂł va construir les instal·lacions on actualment estĂ  ubicat Formatges Muntanyola, a mĂ©s d'una llar-residència amb 24 places. A la mateixa finca, tambĂ© hi ha en marxa un projecte que ha recuperat les vinyes velles per elaborar vins com l'U i el 3 Nits d'Urpina.

La FundaciĂł Ampans, creada fa mĂ©s 50 anys per famĂ­lies del Bages amb fills i/o familiars discapacitats, tĂ© dos projectes mĂ©s sostenibles econòmicament: el Garden de Santpedor i el Restaurant Canonge a Manresa. SĂłn projectes per donar oportunitats d'inserciĂł social a persones amb discapacitat intel·lectual. Trobareu mĂ©s informaciĂł a les seves pĂ gines web i podeu adquirir els seus productes tambĂ© on line.