Descobrint racons gastronòmics al voltant de Sant Joan de les Abadesses #kedadastjoanab17

Convidats per l'Adriana de Sugar Palace i l'Álvaro de Bits de Sabor vam descobrir fa uns dies, a Sant Joan de les Abadesses i els seus voltants, uns llocs que no podeu deixar de visitar si us agrada el bon menjar i el bon beure.

Com ja sabeu que ens agrada combinar les visites gastronòmiques amb les culturals, vam començar la jornada a Sant Joan de les Abadesses fent una visita guiada pel Monestir que va ser fundat al segle IX per Guifré el Pilós, encara que la construcció actual data del segle XII. Entre les joies que guarda en el seu interior, destaquen un grup escultòric del segle XIII conegut com el Santíssim Misteri, fet amb fusta de cirerer, i el claustre gòtic.


Després vam visitar el Palau de l'Abadia, on està ubicat el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau, un personatge llegendari, protagonista d'obres com les de Joan Maragall i Josep Maria de Segarra. Gràcies a en Pau, el nostre guia, la visita va ser, a banda d'interessant, molt entretinguda.

Després de la visita cultural, ens va dirigir cap a la Plaça Major per visitar l'Espai Redonxa, un  lloc on podem comprar productes del Pirineu, de proximitat i km0, i menjar i beure ecològics, que ens va preparar un fantàstic pica-pica amb productes artesans i de proximitat: fruits secs de Can Galderich, formatges de la Vall de Camprodon i el Tou de Matamala de Mas el Lladré, fuet de Cal Tomàs, oli de Pau, olives d'el Xillu, broquetes d'embotits de la Carnisseria Dial i pans i coques del Forn Roma.

Una vegada recuperades les forces, vam agafar els cotxes per visitar la formatgeria Mas el Lladré al municipi de Les Llosses, una petita formatgeria de caràcter familiar amb ramat de vaques propi, que elabora productes làctics artesans de gran qualitat. Les vaques pasturen a la muntanya i la seva alimentació és totalment natural: herbes, palla i alfals. També tenen un obrador de carn i una agrobotiga al mateix mas on poder comprar els seus productes.


Per dinar vam anar al restaurant La Barricona, pertanyent a la Cooperativa Riembau, que aposta per l'autogestió del treball i la sobirania alimentària. Elabora els seus menús en funció dels productes que troben al mercat, segons la temporada, i sempre que poden amb productes de proximitat. Les postres són casolanes i els vins de cellers catalans; les cerveses són artesanes. També tenen menú vegetarià. Molt bona relació qualitat-preu. Un lloc molt recomanable, on poder gaudir d'un fantàstic dinar, i que espero tornar a visitar ben aviat.


Després del dinar, alguns companys van visitar la fàbrica de cervesa La Minera, que deu el seu nom al passat miner de la comarca, i que fa madurar les seves cerveses en l'interior de la mina Juncadella. Amb la seva cervesa negra Formatges l'Abadesa elabora el formatge, el Frau.

I per acabar el dia van visitar la Pastisseria Salvat. Tant la Pastisseria Salvat com la Carnisseria Dial són dos establiments de Sant Joan de les Abadesses que porten més de cent anys oberts al públic. Si voleu saber la història de la Carnisseria Dial, aquí teniu un document que l'explica.

La Pastisseria Salvat elabora dos dolços típics de Sant Joan, les Petjades de galeta del Compte Arnau i la Coca de l'Abadessa. També elaboren especialitats vegades.

Si voleu trobar més informació sobre els productes artesans elaborats a la comarca del Ripollès, els trobareu sota la marca de garantia Producte del Ripollès.

Vull agrair als organitzadors i col·laboradors haver pogut gaudir d'aquesta fantàstica jornada, plena de grans descobriments culturals i gastronòmics i que ens ha deixat amb ganes de tornar ben aviat a Sant Joan de les Abadesses i a la comarca del Ripollès.