Pastís de poma triturada : buscant el pastís de poma perfecte

Un dels pastissos que més m'agraden són els de poma; al blog en tinc publicades un parell de receptes (les podeu veure clicant aquí i aquí), però encara continuo buscant el pastís de poma perfecte. El mes passat, que vam anar amb una colla d'amics a la Festa de la Sega de Deltebre, vaig tastar un cóc de poma impressionant, amb molts trossos de poma caramel·litzada...Una autèntica delícia! I és que a mi m'agraden els pastissos que portin molta poma, per això vaig decidir fer a casa aquesta recepta, que pórta tres pomes triturades a la massa, que aporten al bescuit molt de sabor i humitat. A més és un pastís que es prepara en un moment, podem mesclar tots els ingredients a ma i només ens caldrà una batedora de ma per fer el puré de poma.


Ingredients:
  • 5 pomes tipus Golden grans (3 pel bescuit i 2 per decorar)
  • 1 got de llet semidesnatada
  • 300 grams de farina de rebosteria
  • 240 grams de sucre blanc
  • 5 ous mida M o 4 mida L
  • 15 grams d'impulsor químic o un sobre sencer
  • una cullerada de canyella en pols (opcional)
  • melmelada de préssec o d'albercoc
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.
Pelem tres pomes, les tallem a daus i en el vas de la batedora o en un bol, afegint la llet, les triturem amb la batedora de ma fins aconseguir un puré sense grumolls.

En un altre bol, barregem a ma els ous i el sucre i, a continuació, afegim el puré de poma, mesclant bé tots els ingredients; després aboquem, poc a poc, la farina i l'impulsor químic, prèviament tamisats, i els integrem amb la resta d'ingredients; tinguem cura de que tots els ingredients estiguin ben mesclats i no ens quedin grumolls de farina.

Greixem el motlle que anem a fer servir -ha de ser un motlle gran de 23-24 cm si volem que el pastís ens quedi alt- amb mantega o oli, i aboquem la massa dintre. Pelem dues pomes i les tallem en grills no massa gruixuts, amb els que cobrirem tota la massa. A continuació ficarem el motlle al forn i baixarem la temperatura a 180º; passats uns 50 minuts, punxem el pastís amb un escuradents o una broqueta i si surt neta, ja podrem treure el pastís del forn. Deixarem que es refredi abans de desemmotllar-lo, i abans de servir-lo, pintarem amb un pinzell les pomes que decoren el pastís amb una mica de melmelada.

El pastís de poma el podeu servir tebi o a temperatura ambient.

Recepta del blog Entre cazuelas y fogones.