Exposició El Geni Culinari al Museu d'Arqueologia de Catalunya

En uns moments en que la cuina està tan de moda i es parla constantment d'innovació culinària, aquesta exposició vol fer-nos reflexiona sobre objectes, mètodes de cocció i aliments que avui en dia són quotidians, però que en el seu dia van ser tota una innovació, i que tenen el seu orígen en la prehistòria, i sense els quals, avui en dia no existiria la cuina tradicional. De fet l'exposició s'obre amb el següent escrit:

L'alimentació ha estat un estímul constant de la creativitat humana. Des dels origens de la humanitat hem anat innovant en la manera d'aconseguir i preparar aliments; la innovació en cuina no és un fenomen d'avui. És tan antiga com l'espècie humana, algunes es remunten a la prehistòria, i en aquesta exposició se presenten algunes d'aquelles innovacions prehistòriques que encara avui marquen la nostra cuina i sense les quals no tindríem determinats plats de la cuina tradicional.

I és que l'exposició tracta sobre aquelles innovacions que fa milers d'any van constituir una veritable revolució, però que avui en dia estan totalment integrades en el nostre dia a dia, com el ganivet, per exemple; fins que no es va descobrir, l'home era carronyer, només podia menjar carn dels animals morts per altres animals i només podia espedaçar la carn o mossegar-la directament; va ser amb el descobriment d'una pedra esmolada, que va poder tallar el menjar i després fer-la servir com a arma llancívola per caçar animals.

També van ser tota una innovació les peces que, fetes amb ferro, vam servir per controlar el foc a la cuina, com les graelles, o els suports per mantenir recipients sobre el foc, i que van permetre cuinar la carn i altres aliments que fins aleshores no s'havien pogut menjar crus. Així plats com la carn a la brasa o a la graella, han arribat fins als nostres dies.

Una altra gran innovació prehistòrica va ser quan es va descobrir que posant pedres al foc, i quan estaven ben calentes llençant-les dins d'un contenidor (un tronc d'arbre buit) amb aigua i altres ingredients, es podia ingerir el líquid resultant i alimentar-se sense haver de mastegar; s'havia inventat la cuina líquida, que va permetre subsistir a ancians, malalts i infants, i que per tant va ajudar a allargar la vida de l'home. I amb els recipients de ceràmica, que podia anar directament sobre el foc, encara s'avançaria més en aquest tipus de menjar.

No oblidem tampoc les innovacions que van permetre moldre els cereals, com els molins de rotació, que els més antics del món s'han trobat a Catalunya; sense ells no tindríem farines, i no existiria la coca de recapte, per exemple.

L'exposició El Geni Culinari ofereix doncs, una mirada en perspectiva dels origens de la nostra cuina; una suma de petites innovacions anònimes que són el reflex de la creativitat humana des dels temps més remots, i que han fet de la nostra cuina el que és avui en dia.

I parlant d'innovació, vam tenir el plaer de trobar a l'exposició, el màxim exponent mundial de la innovació a la cuina, en Ferran Adrià, el gran geni culinari del nostre segle. Passat, present i futur de la nostra cuina al Museu d'Arqueologia de Catalunya, de Barcelona.