Canelons d'espinacs i mató amb panses i pinyons

Aquest mes el blog seleccionat per la Mercè pel repte del Blog al Plat ha estat Caprofiti, el blog de Gemma on ,a més de trobar delicioses receptes dolces i salades, molt ben explicades, també trobareu receptes aptes per a celíacs.

Com a casa hem participant algun any en el concurs de receptes de BonPreu-Esclat, em va fer molta gràcia descobrir que una de les receptes de la Gemma va ser una de les guanyadores l'any 2011, una espectacular Charlota de crema de llimona, però se'm va creuar pel camí la recepta dels canelons d'espinacs i la balança es va inclinar cap a la recepta salada, perquè m'encanten els canelons; els clàssics de carn m'agraden molt, però amb això de menjar cada vegada menys carn, m'he aficionat als de peix i espinacs, i a més els d'espinacs no els havia fet mai a casa, així que aquí teniu els meus primers canelons d'espinacs...que no seran els últims....

Ingredients per uns 12 canelons:
  • 600 grams d'espinacs
  • 1/2 ceba
  • 150 grams de mató Cadí (la Gemma va fer servir formatge fresc)
  • 25 grams aprox. de pinyons
  • 25 grams aprox de panses
  • pasta per fer canelons
  • 1/2 litre de llet sencera
  • 40 grams de mantega
  • 40 grams de farina de blat
  • formatge emmental ratllat
  • oli d'oliva 
  • sal, pebre blanc i nou moscada
Primer saltegem els espinacs uns minuts en una paella gran amb una mica d'oli i després els posem en un colador perquè deixin anar l'aigua sobrant. En la mateixa paella, cuinem la ceba tallada ben petita fins que transparenti i aleshores li afegim els pinyons, fins que s'enrosseixin una mica, i després les panses, que saltegem un minut. Mentre es refreden els espinacs, preparem la salsa beixamel: en una cassola posem la mantega i quan s'hagi fos, afegim poc a poc la farina, remenant constantment fins que agafi una mica de color; aleshores comencem a afegir poc a poc la llet, que prèviament haurem escalfat, i continuarem remenant fins que quedin tot els ingredients ben lligats; afegim sal, un pèl de nou moscada, -jo també poso pebre blanc mòlt-, i la mantenim a foc suau uns 15 minuts i ja estarà llesta per fer servir. 

En un bol posem els espinacs després d'haver-los escorregut molt bé amb les mans -deixaran anar força aigua, i així evitem que facin malbé el plat-; després afegim la ceba amb les panses i els pinyons, i després el mató i mesclem tot els ingredients; aboquem a la mescla 3 cullerades de salsa beixamel i tastem el farcit per ajustar-lo de sal i pebre. Hi han receptes que hi posen també formatge parmesà ratllat, la Gemma no el va fer servir ni jo tampoc, però us pot ajudar amb els més reticents a la verdura. 

Encenem el forn a 200º i comencem a farcir la pasta de canelons; personalment trobo que els més bons són els de tota la vida, els que s'havien de coure amb aigua bullint, però avui en dia prima la comoditat, i al mercat trobareu de tot tipus de pasta de canelons per fer servir, inclús els que tenen forma de tub, que són molt pràctics. Posem els canelons farcits en una safata per anar al forn, els cobrim amb beixamel i per sobre repartim el formatge emmental ratllat i enfornem uns 15 minuts; passat aquest temps, posem el grill per gratinar el formatge, uns 5 minuts, però no us despisteu no sigui que es torrin massa. Servim calents.