Degustació de col brotonera i cigró menut al Mercat de la Independència de Terrassa

La col brotonera i el cigró menut del Vallès han estat els protagonistes de la degustació que s'ha organitzar el primer cap de setmana de març, al Mercat de la Independència de Terrassa (Vallès Occidental), gràcies a les Fundacions Sant Galderic i Miquel Agustí, que estan recuperant el seu cultiu i consum, i Terrassa Gastronòmica, una comissió integrada per diferents entitats públiques i privades, que promou i organitza diferents activitats al llarg de l'any com les Jornades Gastronòmiques del Cigró Menut, el Festival de Jazz i la seva gastroruta musical Menjazz, la Fira Modernista, De Tapa en Tapa o les Jornades Gastronòmiques de Caça i Bolets, per oferir la possibilitat de tastar els productes seleccionats per Terrassa Gastronòmica.

La col brotonera és una varietat de col amb fulles allargades, d'un color verd viu. Té un sabor suau i molt agradable, que poc recorda a la col tradicional. A la tardor es mengen els brotons, que són un brots amb moltes fulles i a l'hivern els espigalls, que és la flor immadura, la part més dolça i tendra de la col. La col es menja bullida (es recomanable no coure-la més de 20 minuts per que no perdi vitamines) o saltejada en un wok. Per l'ocasió, l'hem degustada acompanyada de cigró menut del Vallès, de sabor intens, amb una textura suau i una pell imperceptible. També hem tastat el pa d'espelta de la finca de Ca n'Arnella i l'oli d'oliva verge extra d'Ullastrell, elaborat amb les varietats arbequina i becaruda, aquest última, varietat autòctona d'Ullastrell, - que també s'està recuperant-, de gust potent i afruitat.

Si voleu saber més sobre les propietats nutricionals de la col brotonera, us deixem aquest enllaç on es parla de les importants quantitats de vitamina C, vitamina A, àcid fòlic i fibra que aporta.


Altres productes que promociona Terrassa Gastronòmica són la col paperina, la mongeta del Ganxet DO, la botifarra de Músic, la Terregada o la de Sant Llorenç i el mató, el vermut, el moscatell, el vi ranci i la mistela d'Ullastrell, entre d'altres.


Recordem que la gastronomia és part fonamental de la nostra cultura i les nostres tradicions i genera riquesa i oportunitats de futur (Terrassa Gastronòmica).

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; Interessant¡¡
Uns productes recuperats sempre són benvinguts¡¡
Una abraçada Anna¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; Interessant¡¡
Uns productes recuperats sempre són benvinguts¡¡
Una abraçada Anna¡¡ :O)

Palmira POM ha dit...

Els productes locals s'han d'estimar i celebrar !
La col espigall com li deia el apgès al mercat de Barcelona m'agrada moltíssim... però és clar que ara no en mengem gens!
Petons
Palmira

Teresa ha dit...

No conec aquesta col, bé la col no és que m'agradi... però aquesta ara es veu molt per tot arreu, l'he de provar diuen que té molt bones propietats...! Anna que anireu a la trobada de Girona?

Anna Pigarda ha dit...

Cal recolzar aquelles persones que treballen per mantenir la biodiversitat del nostre país! Una abraçada!

Anna Pigarda ha dit...

És molt bona,i no gaire gust a col, per no dir gens! I els espigalls encara són més bons que els brotons.

Anna Pigarda ha dit...

Encara que no t'agradi la col, l'hauries de tastar perquè no té gens de gust a col. Crec que t'agradarà. I sí que anem a la trobada. Ens veurem?

Unknown ha dit...

No se si vindre, hauria de venir amb tren ,no se si queda a prop per la trobada, i vinc sola, no se si m animare...

XaviS ha dit...

Grans productes km0 i gran feina la que fan la Fundació Sant Galderic i Terrassa Gastronòmica per la seva difusió. No els podem perdre!! I gràcies per compartir la jornada terrassenca i el post-vermut :D Ens veiem aviat!!