Arròs amb costra #GranRecapte2014

Aquest any, novament, el Banc d'Aliments convoca el proper cap de setmana, el Gran Recapte d'Aliments. L' any passat es van recaptar 3.634 tones d'aliments. Tots desitgem que aquesta xifra es superi; com sempre depèn de nosaltres. El divendres 28 i dissabte 29 trobarem, arreu de Catalunya, punts de recollida atesos per milers de voluntaris per poder fer la nostra aportació. Els aliments que es recomanen donar són oli, llet, llegums i conserves de carn i peix. 

Els blogs de cuina podem participar també fent difusió de la convocatòria i publicant una recepta fent servir alguns dels aliments més demandats. En aquest cas, nosaltres hem decidit publicar aquesta recepta que ens agrada molt a casa i que és molt senzilla de fer i molt econòmica: arròs amb costra.


Us ha d'agradar la ceba, ja que aquest plat en porta força. La gràcia del plat està en cuinar bé la ceba, poc a poc, fins que transparenti.Si a més podeu feu servir un bon caldo vegetal i un formatge ratllat tipus Emmental tindreu l'èxit garantit. Si voleu, després de que la ceba estigui cuita i abans d'abocar l'arròs, podeu posar cansalada tallada en tiretes fines si voleu donar-li més consistència al plat, però, personalment, considero que no li cal, ja que la ceba, ben cuinada dóna molt de gust a aquest plat.

Per dues persones necessiteu:
  • 160 grams d' arròs
  • 1 ceba mitjana
  • formatge ratllat, uns 100 grams més o menys, al vostre gust
  • caldo vegetal, el doble de volum d'arròs (1/2 litre aproximadament.)
  • oli d'oliva
  • sal i pebre negre mòlt  
Enceneu el forn a 180º

Talleu la ceba en trossos petits i la cuineu en una paella, amb el foc baix, amb una mica d'oli i sal fins que transparenti. Tapeu la paella per que la ceba es faci poc a poc i no es cremi. No us oblideu d'anar remenant de tant en tant. Després afegiu l'arròs i remeneu una estona fins que els grans d'arròs comencin a transparentar. Aleshores aboqueu a la paella el caldo vegetal calent - que podeu haver escalfat al microones-, i pugeu el foc fins que comenci a bullir. Respecte al caldo, heu de posar el doble del volum d'arròs, és a dir, si poseu un gotet d'arròs, haureu de posar dos gotets de líquid. Poseu pebre negre mòlt i remeneu. Quan arrenqui el bull, apagueu el foc, i tapeu la paella per sobre amb paper d'alumini per que no surti el vapor i la fiqueu al forn durant 20 minuts.

Passat aquest temps, tasteu l'arròs, ha d'estar al dente. Aleshores, repartiu per sobre el formatge ratllat i el gratineu fins que s'enrosseixi.

Serviu calent.

Des de Retalls de Cuina us animen a participar en el Gran Recapte d'Aliments: si cadascun posa una miqueta, entre tots farem un munt!!