Trobada bloguera al Berguedà: #BerguedaNyam2016

Fa uns dies vam poder gaudir d'una nova trobada bloguera, aquesta vegada organitzada per l'Anna de M'agrada cuinar. Malgrat que el bon temps no ens va voler acompanyar, vam passar un dia genial per terres berguedanes.

Primer vam començar amb un bon esmorzar a Olvan amb embotits artesans de la Cooperativa-Agrobotiga de Gironella, un projecte que va néixer l'any 2011 de la ma de dos joves ramaders de la comarca, de Cal Font de Sagàs i de la Vallnova d’Olvan, per oferir productes locals de màxima qualitat (en botiga i per on line) com la vedella Bruna del Pirineus, el xai de Ferres d'Olvan o els pollastres dels Ramaders de Muntanya del Berguedà. Pels que som més de dolç, vam poder tastar els plum-cakes de Ballarà Cake, una empresa quasi centenària de Puig-Reig, que ha aconseguit que les seves elaboracions traspassin l'Atlàntic.


I com estàvem al Berguedà, la mare de l'Anna ens va preparar una deliciosa escudella de blat de moro escairat, procedent d'una varietat antiga del Berguedà, que s'escaira, és a dir que és pela o se li treu la pellofa al cereal, i per aquesta raó és blanc (i que tenia un regust a crispetes, boníssim!).

Ja amb la panxa plena, vam començar la ruta dirigint-nos a les instal·lacions de Casabella Natura, on ens van rebre les germanes Casabella, la Rosa i la Mª Àngels, per ensenyar-nos els productes gourmet que elaboren de manera artesanal, com les cremes, les melmelades, els cereals i llegums precuinats o les addictives galetes de ceps. Des del 2015 també elaboren productes ecològics. Entre els productes que més em van cridar l'atenció, estaven els pèsols negres del Berguedà, les nyàmeres, els caldos vegetals depuratius i diürètics, el kamut i l'espelta cuites o les barreges de cereals, llegums i verdures.


A continuació van visitar Cal Font, una masia on crien vaques de la raça Bruna dels Pirineus. Aquesta raça prové de les comarques de la Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Jussà i l'Alta Ribagorça, d'una antiga fusió entre la vaca autòctona catalana i la raça Parda Alpina suïssa. És l'única raça autòctona en estat productiu  de Catalunya. La Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus treballa per la preservació genètica de la raça i ha creat el distintiu 100% raça autòctona, com a segell distintiu dels seus productes.


Per últim, i abans d'anar a dinar, vam visitar Cal Rovira, una explotació porcina de cicle tancat. I és que el lema de Cal Rovira és tancar cercles, és a dir, controlar totes les fases del procés productiu; així, conreen els cereals amb els que alimenten als seus animals; els porcs neixen a l'explotació, prèvia una acurada mescla genètica de raça Duroc i Ibèrica, i s'engreixen a la masia amb pinsos fabricats al molí de la casa, i després, elaboren, sota comanda, tots els seus productes, com botifarres, sobrassades, bulls, costelles..; la producció és limitada i de gran qualitat.

A més a Cal Rovira també crien aviram i tenen hort propi, inclús tenen una premsa d'oli en fred, on elaboren el seu propi oli de colza, ric en àcids grassos Omega 6 i vitamina E, bàsicament per consum animal.


I per recuperar forces, després d'un matí tan intens, vam anar a dinar a l'Hostal Sant Maurici, situat al municipi de La Quar, on vam degustar un menú de pagès elaborat amb productes de la comarca, on no va faltar el famós pèsol negre del Berguedà, una autèntica delícia!

I fins aquí el resum de la trobada #BerguedàNyam2016. Aprofito per agrair a l'Anna i a tota la seva família haver-nos convidat a conèixer una mica més de la seva comarca, i haver-nos descobert nous productes i productors del nostre país. Fins ben aviat!