La Ruta del Pa del Lluçanès

El Lluçanès és una comarca natural eminentment rural. Està formada per tretze municipis pertanyents a tres comarques diferents, Osona, Berguedà i Bages. El seu paisatge agrari està esquitxat per masies aïllades que es dediquen a la pagesia i la ramaderia. Recorrent el seu territori trobarem extensions de boscos i camps de conreu de cereal d'hivern principalment, i també ramats de vaques i ovelles pasturant. El turisme rural i la venda directa de productes de la terra són les altres dues activitats que els últims anys s'han desenvolupat a la comarca, normalment complementàries a l'activitat agrària dels seus habitants. Des del Consorci del Lluçanès han dissenyat unes rutes agroalimentàries per donar a conèixer el territori i els productes que s'elaboren, amb una relació de les explotacions que són visitables i que venen directament els seus productes. Actualment hi han dues rutes, la Ruta del Pa i la Ruta de la Llet.


A l'iniciar la Ruta del Pa, el primer que cal destacar és que al Lluçanès es conreen varietats antigues de blat recuperades, com la xeixa i el blat forment, aquest últim varietat autòctona de la comarca. A Mas Terricabres, a Oristà, primera parada de la ruta, en Miquel i la Imma expliquen als visitants que el blat forment s'havia deixat de conrear perquè era poc productiu en relació a altres varietats de blat més convencionals. A més és una varietat de canya alta, que la fa més sensible a l'ajagut, per culpa del vent o la pluja. També és un blat més difícil de segar per la maquinària convencional, justament per la seva alçada. No obstant, s'ha recuperat perquè té menys gluten, i per tant és més saludable i digerible que altres tipus de blat. A més els pans elaborats amb farina de forment són més aromàtics i saborosos. Alguns pagesos i flequers de la comarca, amb el suport del Consorci del Lluçanès, han posat en marxa una iniciativa per produir blat forment per elaborar un pa especial rústic, rodó, de crosta cruixent i molla humida, fet amb fermentacions llargues, que només podreu trobar al Lluçanès.

El blat forment també es pot consumir en forma de blat escairat, és a dir, eliminant la seva clofolla.  Pot substituir l'arròs, a les amanides, o es pot fer servir per fer escudella, per exemple. Només cal deixar-ho en aigua d'un dia per l'altra i coure'l amb aigua abundant, una mitja hora aproximadament. A la pàgina del Consorci us podreu descarregar un recull de receptes amb blat forment, un blat amb el que també es pot elaborar cervesa.


A Mas Terricabres també conreen una varietat molt especial de cigró, el cigró d'Oristà, de mida reduïda, molt gustós i de cocció ràpida. El seu conreu s'alterna amb el dels cereals, cada 3 o 4 anys, per enriquir el sòl.

La segona parada de la Ruta del Pa és al Molí Fariner de Puig-Oriol a Lluçà, on hi ha l'oportunitat de veure la maquinària en funcionament, encara que avui en dia ja no elabora farina. Està al costat de la Riera Lluçanesa, ja que el molí aprofita la força de l'aigua per posar en marxa la maquinària. La majoria de molins que han subsistit fins els nostres dies daten dels segles XVII i XVIII, amb modificacions posteriors.


I la tercera i última parada de la Ruta del Pa és al Forn de pa de Cal Pujals a Sant Boi del Lluçanès, que justament va ser el guanyador del premi a la millor coca dolça, l'any passat a Fira Origens. A Cal Pujals treballen amb blat forment, i couen les seves elaboracions en un forn de llenya "moruno", on el pa es cou en el mateix lloc on s'ha fet el foc prèviament. Primer es crema la llenya, després es retira, i amb la calor que reté l'aïllament tèrmic es cou el pa. Això confereix un sabor i aromes especials a totes les seves elaboracions.


Segur que si feu la Ruta del Pa del Lluçanès tornareu a casa carregats de pa i coques de Cal Pujals. L'aroma que desprenen us acompanyarà tot el viatge de tornada. I ja que esteu pel Lluçanes, aprofiteu per visitar alguna de les seves formatgeries, com la Formatgeria Lluçà. Recordeu que també hi ha la Ruta de la Llet del Lluçanès, que serà l'excusa perfecte per tornar ben aviat a visitar aquesta comarca.


A la pagina de Turisme del Lluçanès trobareu informació sobre restaurants i allotjament, visites culturals - no tot és menjar.... - i rutes a peu. Tot el que cal per gaudir d'un fantàstic cap de setmana envoltats de natura.