El pastís dolç d'espinacs de Cal Masses #Benvingutsapages17

Aquests any hem aprofitat força el Benvinguts a Pagès. Hem fet unes quantes visites a pagesos i a productors de vins i d'olis de la zona del Bages, el Vallès i el Baix Llobregat. Una de les visites va ser a Cal Masses, a Sant Salvador de Guardiola. Ens vam rebre el Jordi i l'Alba i ens van ensenyar la seva horta. Ells comercialitzen cistelles ecològiques per la zona del Bages.

Ens van explicat que Cal Masses és un projecte familiar que ha recuperat terres de conreu que portaven dècades abandonades. Però el seu projecte abasta molt més que el treball de la terra, també volen donar a conèixer el món de pagès i transmetre els seus valor, com el respecte a la natura i el territori i els beneficis d'una alimentació saludable, amb producte de proximitat. Podeu seguir a Cal Masses per les xarxes socials, Facebook i Instagram

Vam passar una molt bona estona parlant de com entenen ells el món de la pagesia i com a Cal Masses volen "tancar el cercle", conreant l'horta i també treballant camps de pastura per les vaques que tenen. A més van poder tastar hortalisses acabades de collir i un boníssim pastís d'espinacs que va sorprendre a tota la colla gastrobloguera.

Aprofito per agrair-los la fantàstica rebuda que ens van oferir, el tast dels seus productes i la descoberta del pastís d'espinacs del qual ens van donar la recepta, i que us porto avui. I no em vull oblidar d'un suc que ens van preparar, la recepta del qual us descobriré més endavant.

Moltes gràcies Jordi i Alba. Espero que ens tornem a veure ben aviat!


Ingredients:
  • 200 grams d'espinacs frescos
  • 180 grams de farina integral d'espelta
  • 80 grams de panela o sucre integral de canya
  • 100 ml d'oli d'oliva verge (jo li vaig posar de girasol)
  • 1 grapat de panses
  • 1 iogurt natural
  • 1/2 sobre de llevat (la recepta original pórta un sobre sencer)
  • 1 pessic de sal
  • ratlladura de 1/2 llimona gran (jo li he posat però és opcional)

Encenem el forn, dalt i baix, a 180º.

Tallem els espinacs en tires i els coem en una paella, a foc lent, amb un raig d'oli, fins que redueixin. Ens han de quedar tendres però no massa fets, perquè ens interessa que quan els afegim a la resta d'ingredients deixin anar encara una mica d'aigua. Mentre els deixem refredar, en un bol barregem la farina d'espelta amb la panela, la ratlladura de llimona, el llevat i un polsim de sal. A continuació afegim l'oli d'oliva i el iogurt i els mesclem amb la resta d'ingredients. La massa serà força eixuta però quan afegim els espinacs i els barregem amb els altres ingredients deixaran anar aigua i la massa agafarà una textura més cremosa. Posem la massa en un motlle petit, prèviament greixat i enfornem, depenent de l'alçada del motlle, de 15 a 45 minuts. Us aconsello que a partir dels 15 minuts, aneu comprovant amb un escuradents si el pastís està fet o no; l'escuradents ha de sortir net, sinó deixeu el pastís 10 minuts més al forn, i això ho anem repetim fins que l'escuradents surti net. Com jo vaig fer servir un motlle petit i molt alt va trigar més a coure's el pastís, però si feu servir un motlle més ampla el temps de cocció es reduirà.

Deixarem refredar una mica el pastís abans de desemmotllar-lo, i el menjarem quan s'hagi refredat de tot.


Un parell d'apunts: Els espinacs donen textura i humitat al pastís, però no li donen sabor. Si us agraden els pastissos més aviat dolços, afegiu més quantitat de sucre -un parell de cullerades més, per exemple-.