Bocconotti farcits de cacau

Ha passat ben ràpid el mes de febrer, i ja tornem a tenir aquí el repte de Cocina Regional Italiana (CRI) del Cajón Desastre de Maggie. Aquesta vegada m'he decidit per preparar la recepta dolça del repte: uns pastissets típics de Nadal, de la regió italiana d'Abruzzo, uns bocconotti, farcis de cacau i ametlla mòlta. Són uns dolços deliciosos i contundents, fets amb una mena de massa quebrada. A més els podeu farcir del que volgueu: Nutella, melmelada, inclús cabell d'àngel...Són ràpids de fer, perquè no cal treballar gaire la massa, ja que no ens interessa que es desenvolupi el gluten; el que si us recomano és que tingueu a casa motlles metàl·lics per fer els bocconotti; els meus són un pèl grans, i només m'han sortit 6 pastissets, però amb les quantitats de la recepta ben bé podeu fer una dotzena.

Ingredients per la massa:
  • 250 grams de farina de rebosteria i una mica més per treballar la massa
  • 125 grams de sucre
  • 125 grams de mantega freda
  • 2 ous
  • ratlladura de mitja llimona
  • 1/2 culleradeta de sal
Pel farcit
  • 100 grams d'ametlla mòlta
  • 50 grams de sucre llustre
  • 40 grams de cacau pur en pols Valor
  • 1/2 culleradeta de canyella en pols
  • 2 cullerades de Cointreau
  • 2 cullerades de llet
Encendre el forn a 180º, dalt i baix

En un bol barregem la farina amb el sucre, la sal i la ratlladura de llimona; afegim la mantega freda tallada a daus i amb les mans la mesclem amb la farina fins que tingui una consistència sorrenca. A continuació, afegim els dos ous lleugerament batuts, i continuem barrejant els ingredients fins que aconseguim fer una bola amb tots ells; si cal podeu afegir una mica més de farina per que la massa es desenganxi de les parets del bol. Quan tinguem la bola de massa, la tornem a ficar al bol, la tapem amb film transparent i la posem mitja hora al frigorífic, per que s'endureixi una mica i ens sigui més fàcil manipular-la.

En una altre bol, mesclem la farina d'ametlla, amb el sucre llustre, el cacau i la canyella; a continuació afegim el licor i després la llet. Us aconsello que us quedi la mescla amb una textura sorrenca, més aviat seca, així us serà més fàcil repartir-la entre els motlles.

Amb un corró, estenem la massa fins deixar-la amb un gruix de mig centímetre. Com la massa porta molta mantega, és fàcil que s'enganxi al marbre o al corró quan la treballem; aneu afegint més farina si cal per poder treballar la massa, posant petites quantitats cada cop, i intenteu manipular-la el mínim possible ja que amb l'escalfor de les mans encara es tornarà més enganxifosa. Us aconsello que feu servir motlles metàl·lics -prèviament greixats- perquè al ser rígids, podeu posar per sobre la massa i després, per treure la massa que sobri de les vores, només us caldrà prèmer-la amb els dits contra les vores del motlle, que faran de talladors. Repartiu per sobre el farcit, i tapeu-lo amb una altra capa de massa; traieu l'excés de massa de la mateixa manera que abans, prement-la contra la vora dels motlles amb els dits.

Enfornem els pastissets 20 minuts. Quan estiguin fets, desemmotlleu-los de seguida, i deixeu-los refreda abans d'empolsinar-los amb sucre llustre.


Com sempre us recomano feu una ullada als blogs de la resta de participants; com tenim la sort de que Maggie ens dóna molta màniga ampla per adaptar les receptes al nostre gust, potser trobareu versions sorprenents d'aquesta recepta clàssica de la rebosteria nadalenca italiana.

Buon appetito!