Tiramisú a la catalana

L'última publicació del blog d' aquest any té com a protagonistes dos ingredients molt nostrats: el mató de Montserrat i la ratafia. A començaments de desembre visitàvem la formatgeria de Cal Pujolet, propietat d'una de les quatre famílies matonaires del Marganell, elaboradores del famós mató de Monserrat. En la publicació que vam fer sobre la visita us vam deixar l'enllaç a la guia del Rebost del Bages que parla sobre el mató de Montserrat, la seva història, com s'elabora, la seva composició,...i que compta amb un recull de receptes elaborades amb mató de Montserrat, entre elles, la recepta del Tiramisú català de Cal Jaume, un restaurant de cuina tradicional del Marganell. 

Aquest tiramisú català el podeu servir en gotets individuals i són perfectes com a postres pels dinars nadalencs. A casa els vaig fer per Sant Esteve i van triomfar. La recepta és la que surt a la guia només amb un petit afegit: una fulla de gelatina, que vaig fer servir per mantenir la consistència de la nata muntada, ja que vaig preparar els gotets pel matí per servir-los al migdia.

I com us deia al començament amb aquest recepta Retalls de Cuina s'acomiada fins l'any vinent. Us desitgem que acabeu de passar les festes amb salut, bona cuina i bona companyia i ens tornem a trobar l'any vinent!. 

Ingredientes per a 6 gotets: 

  • 200 grams de mató de Montserrat
  • 350 grams de nata per muntar 35%MG
  • 90 grams de sucre blanc
  • 6 a 12 melindros segons la mida del recipient que feu servir
  • 200 ml de cafè expresso*
  • 200 ml de ratafia*
  • cacau en pols
  • una fulla de gelatina
Amb l'ajuda d'una batedora de braç triturem el mató amb 50 grams de nata just per aconseguir una  textura homogènia.

Posem la fulla de gelatina en un bol amb aigua freda i deixem que s'hidrati, mínim 10 minuts. L'escorrem i la posem en un petit bol amb 3 cullerades de nata. Escalfem la nata uns segons al micro, just per que agafi una mica de temperatura i ens ajudi a desfer la gelatina. Remenem amb una cullereta fins que la gelatina quedi ben diluïda i reservem. 

Muntem la resta de la nata amb l'ajuda d'una batedora de varetes, afegint a poc a poc el sucre. Quan comenci a agafar consistència aboquem el mató i després la gelatina. Continuem muntant la nata fins que comenci a fer pics - si inclinem el bol, la nata no s'hauria de moure-. Recordeu que per muntar la nata cal que aquesta estigui ben freda. Inclús podeu posar una estona abans al frigorífic el bol i les varetes de muntar per que també estiguin freds abans de fer-los servir (aquí podeu trobar més consells per muntar la nata).  

En un plat ample barregem la ratafia amb el cafè*. Us aconsello afegir poc a poc el cafè a la ratafia i tastar la mescla fins que trobeu el punt que més us agradi. Mullem els melindros amb la barreja de ratafia i cafè, però sense que quedin xops, només sucats banda i banda. Els tallem per la meitat i muntem els gots: cobrim la base del got amb un melindro sucats en ratafia i cafè, el cobrim amb una capa de crema de mató; afegim damunt una altra capa de melindro i el tornem a cobrir amb la crema de mató. Reservem els gots a la nevera fins el moment de servir-los, i aleshores els empolsinem amb una mica de cacau en pols.