Torna Fira Origens

Manquen poques hores per que tanqui les portes la 9ª edició de Fira Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, que es celebra aquest cap de setmana al Recinte Firal d'Olot. Més de 60 productors d'arreu del territori omplen durant tot el cap de setmana el recinte, entre ells 6 procedents de la illa de Menorca, que enguany és el territori convidat a la mostra.  

La fórmula de la fira és la de cada any: els productors ofereixen tastos dels seus productes al visitants de Fira Orígens mitjançant l'intercanvi de tiquets, i a més els visitants poden comprar directament al productor.


Respecte als expositors, un 40% participen per primera vegada a Fira Orígens. La majoria, un 44%, provenen de les comarques de Girona, encara que no han faltat representants de la resta de comarques catalanes.  

Les seves propostes són molt diverses, i van des de carns i embotits, làctics, pastisseria i fleca, melmelades, salses, cremes, patés, olis o fruits secs, fins a fruita, verdures, ous, infusions, cerveses, vins, licors i caves. Tampoc han faltat els fermentats, com la kombutxa, el xucrut o el kimchi, ni tampoc els bolets o les espècies, com el safrà. Un 43% dels productes són ecològics, una tendència que es va consolidant any rera any.





Aquest any no han faltat les sessions de Cuina en directe amb el tema de la cuina de mar i muntanya com a eix central. Entre els cuiners convidats Susana Aragón (Cèntric Gastro, El Prat de Llobregat), Martina, Clara i Carlota Puigvert i Puigdeval (Les Cols, Olot), Joan Carles Sànchez (Es Portal, Pals), Marc Ribas (Gastronomia Brutal) o Isabel i Jordi Juncà (Ca l'Enric, Vall de Vianya) entre d'altres.

Tampoc ha faltat l'Aula de Tast, que ha acollit tastos de productes de Menorca, de formatges i kombutxes, un tast a cegues amb productes del segell Girona Excel·lent i un tast d'alguns dels 20 embotits que formaven part de l'exposició de embotits tradicionals i singulars de la Garrotxa, organitzada pel Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques de Girona i la Confraria del Gras i el Magre de la Fundació Oficis de la Carn, que es pot veure durant la fira, i que ha estat una de les novetats de l'edició d'enguany de Fira Orígens. 



Dissabte es van lliurar els premis a Millor Estand i el Millor Producte Orígens 2021. El guardó a Millor Producte se l'ha endut ex-aequo la castanya torrada de Castanya de Viladrau i l'avellana torrada sense closca de Nuasets. El Millor Estand ha estat per Roca Negra. 

També s'ha celebrat el 4rt Concurs de Coques de Forner de Catalunya, en el que han participat un total de 18 coques dolces i 11 de salades. El premi a la millor coca dolça ha estat per La Fogaina i s'ha atorgat un accèssit, en la mateixa categoria al Forn de Cabrianes. El premi a la millor coca salada se l'ha endut la Pastisseria Brunells. Tots el guanyadors han rebut un lot de 300 quilos d'Es Farina de Girona, gentilesa del Gremi de Flequers artesans de les comarques gironines.