Pastís de poma estiuenc

Sóc molt fan dels pastissos de poma. Al blog en podeu trobar unes quantes receptes. Totes elles porten una base de bescuit més o menys gruixuda. Per això, quan vaig trobar aquesta recepta que gairebé no pórta farina, només 70 grams de Maizena o midó de blat de moro, i que està elaborada principalment amb ous i iogurt grec, vaig pensar que seria fantàstica per menjar-la a l'estiu, ben fresqueta, i acompanyada d'una deliciosa melmelada.

Té una textura semblant a un pastís de formatge i no és massa dolça, perquè la cobrim al final amb melmelada que ja li afegeix prou dolçor. A més, con la poma té un gust suau, podeu fer servir la melmelada que més us agradi. Jo he fet servir la d'albercocs i cirera de Llèpol, un petit obrador situat a Vila-rodona, a l'Alt Camp, on la Bet elabora delicioses melmelades artesanes amb productes del territori i de temporada. Si les voleu tastar, a la seva pàgina web tenen una botiga on line.


Ingredients per a unes 8 persones:
  • 5 pomes golden petites o 3 de grans
  • 4 iogurts grecs
  • 4 ous M
  • 70 grams de Maizena o midó de blat de moro
  • 100 grams de sucre blanc
  • ratlladura de mitja llimona
  • una culleradeta d'essència de vainilla
  • una culleradeta de canyella mòlta
  • un pessic de sal 
  • sucre morè
  • melmelada d'albercoc, jo he fet servir la d'albercoc i cirera de LLèpol

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Pelem 3 pomes petites o dos de grans. Les tallem de manera irregular i les posem en un recipient amb els ous, els iogurts grecs, la Maizena, l'essència de vanilla, la canyella mòlta i la pell ratllada de la llimona. Ho triturem tot amb una batedora de braç.

Aboquem la mescla triturada en una motlle -que sigui adequat per una massa líquida-, prèviament folrat amb paper vegetal. Per aquest tipus de pastís són perfectes els motlles de silicona desmuntables. Jo he fet servir un de 23 cm. Si feu servir un motlle de 20 cm us quedarà el pastís més alt.  

Tallem les pomes restants, dos de petites o una de gran, sense treure'ls la pell, i en talls ben fins, per que no pesin gaire o s'enfonsaran, i les repartim per sobre la massa. Espolvoregem la superfície amb sucre morè i enfornem el motlle 45 minuts a 180º i fins que al punxar-lo amb una broqueta aquesta no surti tacada de crema. 

Deixem refredar el pastís sobre una reixeta abans de desemmotllar-lo. Quan estigui fred el cobrim amb melmelada i el fiquem a la nevera fins el moment de servir-lo a taula. Encara que el consumirem fred, us aconsello treure'l un parell de minuts abans per gaudir millor del seu sabor.  


La recepta, amb alguna petita variació, de Mussarafood.