Arròs amb llet

 L’arròs amb llet són unes postres tradicionals tan delicioses com fàcils de preparar. Es tracta d’un arròs cuit amb llet ensucrada i aromatitzada. L’arròs va arribar a Catalunya a travès dels àrabs i se’n té constància escrita des del segle XIII. L’arròs amb llet ja era molt corrent a l’edat mitjana tot i que a vegades es preparava amb una part de llet d’ametlla. Es tracta, doncs, d’unes postres ben tradicionals que podem trobar al Corpus del Patrimoni Culinari de Catalunya. Tot i això, no són unes postres exclusives de casa nostra, també les trobem, en diferents variants, en molts altres països del món.

Els ingredients per a quatre persones són:

  • 175 grams d’arròs, aquest fet amb la varietat marisma de Molí de Rafelet.
  • 120 grams de sucre.
  • 1 litre de llet sencera.
  • 1 branca de canyella.
  • 1 pela de llimona.
  • Canyella en pols.

Pelem la llimona de manera que evitem agafar la menor part blanca que puguem de la pell. Interessa que quedin tires llargues i grans, perquè seran més fàcils de retirar al final. 

Posem a bullir la llet, a foc mig, amb el sucre, la pell de la llimona i la branca de canyella. Remenem de tant en tant per fer que el sucre es dissolgui perfectament. Vigilem quan arrenqui el bull per evitar que vessi la llet. 

Avoquem l’arròs i esperem que torni a arrencar el bull. Afluixem el foc i deixem coure a foc suau durant uns 20 a 25 minuts, fins que veiem que comença a quedar una mica pastós. Remenem de tant en tant, poc, per evitar que s’enganxi. 

Cal tenir present que com més remenem més midó deixarà anar l’arròs i més pastós ens quedarà. També cal pensar que un cop fred encara espessirà més, i que per tant hem d’aturar la cocció una estona abans de trobar el punt al nostre gust.

Quan estigui cuit, apartem la branca de canyella i la pell de la llimona. Si volem podem reservar algun bocí de pell de llimona per decorar. El posem en cassoletes individuals –també podeu posar-ho en una safata gran per repartir després– i el deixem refredar. El podem conservar a la nevera, però millor tapat per evitar que agafi sabors estranys i que quedi massa eixut. Al moment de servir l'arròs amb llet podem espolsar-hi al damunt una mica de canyella mòlta que també aromatitzarà el plat.

A casa ens agrada que quedi una mica sucós i per això hi posem mica menys d’arròs del que és habitual. Si us agrada més sec, poseu-n’hi 200 grams i feu la mateixa cocció. Si uns agrada més dolç, poseu-hi una mica més de sucre. Si el voleu una mica més untuós hi podeu afegir uns bocins de mantega (uns 20 grams) tan bon punt apagueu el foc.

Hi ha qui primer escalda l’arròs per que perdi una mica de midó i quedi menys pastós. Si voleu provar-ho, poseu l’arròs en aigua freda i després poseu-lo al foc fins que arrenqui el bull. leshores retireu l’arròs del foc, escorreu-lo i a partir d’aquí procediu de la mateixa manera que hem fet abans.