Pollastre a la cervesa fet al forn amb patates Hasselback

Els caps de setmana és quan em puc ficar a la cuina a trastejar i provar nous plats. Hi han dies però que no tinc massa ganes de passar-me massa estona davant dels fogons, i és aleshores quan pren protagonisme el nostre benvolgut amic, el forn. Una vegada has preparat els ingredients i els has enfornat, només cal fer una ullada de tant en tant per controlar que tot vagi bé - perquè cada forn és un món- i llestos. 

El cap de setmana passat va ser un d'aquells caps de setmana amb moltes ganes de fer pànxing i poques ganes de cuinar, així que vaig preparar aquest pollastre a la cervesa fet al forn amb unes patates Hasselback -quina reacció química es produeix al forn perquè les patates sempre surtin tan bones?-.

Per acompanyar el plat vaig elegir un Picapedra negre del 2020, un monovarietal de trepat, fresc i un punt llaminer, elaborat pel celler Vins de Pedra. Cada anyada la il·lustren amb una persona o entitat que ha aconseguit els seus objectius, que semblaven inabastables, per mitjà de l'esforç i la perseverança. Aquests anys el protagonistes són la Fundació Arrels i la Fundació Mona.


Ingredients per a 4 persones:
  • 8 cuixetes de pollastre
  • 8 patates de mida petita
  • 200 ml de cervesa, a casa he fet servir la Montseny Florale 
  • 2 dents d'all
  • 80 grams de mantega amb textura pomada
  • oli d'oliva verge extra, a casa faig servir OleAurum
  • sal i pebre negre mòlt
  • julivert fresc

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º.

Pelem les dents d'all i les piquem ben petites juntament amb una mica de juliver fresc, i després les mesclem amb la mantega pomada. La resta de julivert el reservem per decorar el plat. 

Salpebrem les cuixes de pollastre, les untem amb oli d'oliva i les repartim sobre una safata per enfornar prèviment greixada amb una mica d'oli. Pelem les patates, les tallem per la meitat al llarg i després les marquem com si les anéssim a tallar en rodanxes però sense que tallar-les del tot (ha de quedar en una peça). Posem també les patates dintre de la safata per enfornar, les salpebrem i les untem amb la mantega barrejada amb l'all i julivert. Per últim, abans de ficar la safata al forn, banyem el pollastre i les patates amb la cervesa i afegim un últim rajolí d'oli d'oliva per sobre. Enfornem durant uns 50 minuts a 190º fins que el pollastre estigui cuit i les patates estiguin daurades i tendres - podeu punxar la carn i les patates amb una forquilla petita per comprovar que estiguin fetes-. Durant l'enfornat banyarem de tant en tant el pollastre i les patates amb el suc de la cocció. 

Traiem la safata del forn i deixem passar una parell de minuts abans de servir el pollastre a taula, decorat amb una mica de julivert fresc.


Recepta amb alguna petita vaiació de la revista Cocina Lecturas.