Pasta amb carxofes, cansalada i beixamel

Ja ens queda molt poc per acomiadar la temporada de carxofes. Per això no em vaig poder resistir el cap de setmana passat de comprar-ne unes quantes per fer amb elles un deliciĂłs plat de pasta. És una recepta senzilla, elaborada amb poc ingredients, on la protagonista Ă©s la carxofa per mèrits propis. 

Esperem que l'any vinent, les circumstàncies ens permetin voltar pel Baix Llobregat i comprar carxofa Prat, que costa molt de trobar al Vallès Occidental. Justament aquest any Sant Boi i El Prat de Llobregat s'han aliat per primera vegada en una campanya conjunta per promoure la producció i el consum de l'emblemàtica hortalissa del Parc Agrari del Baix Llobregat, sota el lema 'Sant Boi i El Prat, capitals mundials de la carxofa'. Ambdues ciutats han desenvolupat aquesta campanya en el marc de la Capitalitat mundial de l'alimentació sostenible de Barcelona 2021, un esdeveniment que vol promoure models d'alimentació sostenible, justa i sana a partir d'un cicle d'activitats que s'estenen també a diversos municipis metropolitans.

El Prat i Sant Boi, que entre totes dues, ocupen 248 hectàrees del Parc Agrari del Baix Llobregat dedicat al conreu de la carxofa, segons dades del 2019, també volen reivindicar la promoció i protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat com a gran infraestructura verda i principal espai de producció agrícola de l'àrea metropolitana.

Ingredients per a dues persones:

  • 180 grams de pasta curta
  • 4 carxofes 
  • 100 grams de cansalada fumada tallada a tires
  • 250 ml de llet semidesnatada
  • 20 grams de mantega
  • 2 cullerades curulles de farina d'arròs Moli de Rafelet
  • formatge parmesĂ  ratllat
  • herbes provençals
  • sal i pebre negre mòlt

Pelem les carxofes, retirem el borrissol del cor si en tĂ©, i les tallem a octaus. Les carxofes tallades les posem en un bol ple d'aigua amb una mica de julivert fresc o un rajolĂ­ de suc de llimona per que no s'oxidin. 

Saltegem la cansalada fumada tallada en tires fins que comenci a agafar color, aleshores afegim una mica més d'oli i aboquem les carxofes tallades. Les cuinem, a foc suau, fins que comencin a estar tendres.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180Âş.

Posem a coure la pasta al dente seguint les instruccions del fabricant, i mentrestant preparem la beixamel. Posem en una cassola petitat la mantega i quan s'hagi desfet totalment afegim les dues cullerades de farina d'arròs. La mesclem bĂ© amb la mantega i a continuaciĂł anem afegint poc a poc la llet, sense parar de remenar, per evitar que se'ns facin grumolls. Quan la salsa s'hagi espessit, incorporem un pessic de nou moscada i la salpebrem. Si Ă©s la primera vegada que prepareu la salsa beixamel a casa, us deixo l'enllaç de la recepta pas a pas del blog La cuina de sempre, que jo faig servir a casa.  

Escorrem la pasta i la mesclem amb les carxofes, la cansalada, la beixamel i un cullerada d'herbes aromĂ tiques. Repartim la pasta en una safata per anar al forn, la cobrim amb el formatge parmesĂ  ratllat i l'enfornem uns 15 minuts i si cal, posem al final el gratinador un parell de minuts, per que el formatge quedi enrossit.