Crema de xampinyons

A casa som molt fans de les cremes de verdures. Són molt fàcils de fer i les pots preparar amb les verdures que més t'agradin. A més es preparen en un moment. En el blog trobaràs varies receptes elaborades amb bròcoli, carbassa, moniato, pastanaga, porro, coliflor i carxofa. T'animo a que els hi facis una ullada. Quan preparis la primera, segurament ja no en tornarà a comprar mai més de preparades. No hi ha color!

Avui us porta una crema de xampinyons. La podeu fer només amb xampinyons blancs, però els portobello afegeixen de sabor i aroma a la crema.

Ingredients per a 4 persones:

  • 200 grams de xampinyons blancs
  • 200 grams de xampinyons portobello
  • 1 ceba tendra (en temporada us recomano fer servir calçots)
  • mig gotet de vi ranci 
  • 1/2 litre de brou de verdures
  • 100 ml de llet evaporada
  • farigola
  • sal i pebre blanc mòlt

Retirem la mica de terra que puguin portar els xampinyons i els trossegem tots excepte un parell que reservem a banda. Tallem en trossos petits la ceba tendra i la saltegem en una cassola fins que comenci a estar tendra. Aleshores afegim els xampinyons trossejats i també els saltegem un parell de minuts abans d'abocar per sobre el gotet de vi ranci. Deixem que evapori una mica i afegim la farigola. Remenem els ingredients i afegim el brou de verdures escalfat prèviament. Tapem la cassola i coem els ingredients a foc mig durant uns 10 minuts i fins que els xampinyons estiguin tendres. Si ens manca líquid durant la cocció podem afegir una mica d'aigua calenta. 

Amb una batedora de braç triturem els xampinyons fins aconseguir que la crema tingui la textura que ens agradi. Si no esteu acostumats a fer cremes, us aconsello retirar part del líquid de la cocció abans de triturar els ingredients. Sempre podem afegir líquid a la crema, però si ens queda massa líquida és més complicat arreglar-ho. La podem fer bullir més estona per que s'evapori el líquid però això només en última instància. 

Afegim la llet evaporada poc a poc. Us aconsello anar tastant la crema i afegir més o menys quantitat, al vostre gust. També podeu fer la crema sense llet evaporada, però no quedarà tan amorosida. Escalfem un parell de minuts més la crema i rectifiquem de sal i pebre. Si faig servir brou vegetal preparat, poso sempre la sal al final perquè, pel meu gust, la majoria de brous comercials porten massa sal. 

Tallem en làmines els xampinyons que hem reservat al començament. Els saltegem amb una mica d'oli fins que estiguin daurats i els salpebrem. Decorem la crema amb els xampinyons filetejats i la servim calenta.