Pa de llet

De tant en tant em ve de gust matar la gana menjant alguna cosa que no sigui el clàssic entrepà de mig matí o unes llesques de pa amb tomàquet. Hi ha moments en que m'agrada menjar-me un panet dolç, tou i saborós. Però també vull saber amb quins ingredients està fet, fugint de conservants, colorants i altres ingredients que no cal que hi siguin. Per això m'agrada fer-los a casa, amb productes d'aquí.


Aquests panets de pa de llet són una d'aquelles coses fantàstiques per esmorzar o berenar. Són semblants a una massa de brioix, suaus, saborosos i dolços, però no massa. Si els obrim i els farcim amb una mica de pernil dolç, embotit o formatge, els trobarem d'allò més bons. És clar que si ho preferim, també els podem menjar sols o amb una mica de mantega i melmelada. Sigui quin sigui l'acompanyament que triem, els trobarem d'allò més bons. 

Al no dur cap mena de conservant, aquests panets no duren gaire. La sort és que es mantenen perfectament al congelador - recomano congelar-los oberts per la meitat-. Els podem descongelar a temperatura ambient o posant-los una estona a la torradora.

Ingredients:
  • 500g de farina gran força.
  • 250g de llet sencera Llet Nostra.
  • 40g de mantega.
  • 50g de sucre blanc.
  • 25g de llet en pols.
  • 10g de sal.
  • 25g de llevat fresc.
  • 1 ou
  • Per decorar: 1 ou batut amb un pessic de sal.


Una estona abans de començar a pastar aquesta recepta, hem de pensar en treure la mantega de la nevera. Ens interessa que estigui a temperatura ambient perquè sigui més facil de treballar. Ha de tenir una textura semblant a la pomada. Amb uns 30 minuts abans n'hi haurà prou.

Ara ja només ens queda pastar junts tots els ingredients. És més fàcil si comencem batent l'ou lleugerament, seguint amb la llet, la mantega i la resta d'ingredients. Si us poseu el llevat a la ma amb un grapat de farina i el fregeu, us serà molt més facil de desengrunar.

Al principi la massa serà enganxosa, però veureu que aviat es va fent homogènia i elàstica. Si us costa de pastar podeu anar reposant; pasteu un parell de minuts i descanseu cinc; repetiu tres o quatre vegades fins que la la massa estigui a punt.

Tallem porcions de 80 grams -en sortiran unes 10-. Les deixem reposar mitja hora tapades amb un drap lleugerament humit. Passada l'estona, formarem petites barres plegant la massa com si pleguessim una carta, apretant al mig per segellar-la. Podem acabar de donar forma fent rodar els panets amb les mans sobre el taulell. Els posem en una safata de forn folrada amb paper vegetal.

Pintem les barretes amb l'ou batut. Després els fem tres talls transversals i els deixem fermentar fins que hagin doblat el volum. Això seran uns 90 minuts si fa no fa, una mica més a l'hivern, una mica menys a l'estiu.

Preescalfem el forn a 250ºC, tornem a pintar els panets amb ou batut i els enfornem a 230º uns 15 minuts. Els deixarem refredar damunt d'una reixeta abans de menjar-los.