Pastís dolç de carbassa

Dels llibres de receptes de cuina que tinc a casa, un dels meus preferits és Un dulce en Nueva York de l'editorial Lunwerg. Si segueixes les instruccions al peu de la lletra, tens l'èxit garantit. A més els dolços no són bons, són boníssims! Si ets cuinetes i llaminer, aquest petit llibret no pot faltar a casa teva.  

La recepta del pastís de carbassa ja portava temps en llista d'espera. És tot un clàssic del menú d'Acció de Gràcies a Estats Units. Aquí no recordo haver-lo vist mai en cap pastisseria. Una llàstima, perquè és un pastís deliciós. Jo que sóc una súper fan de la carbassa, després de tastar aquest pastís, m'he tornat fan incondicional. I és que aquest pastís ha passat directament al top 10 dels millors pastissos que he tastat mai.  

He hagut de fer un petit canvi en els ingredients de la recepta. No trobava xarop d'auró i he fet servir xarop d'atzavara. Aquest xarop aporta un punt de sabor deliciós al farcit, que a mi em recorda al toffee, i que combina de meravella amb les espècies. 


Ingredients per fer la massa:
  • 130 grams de mantega freda
  • 215 grams de farina
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 65 ml d'aigua freda
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 1 ou batut
Ingredients pel farcit:
  • 3 ous mitjans
  • 1 rovell d'ou
  • 120 grams de sucre morè
  • 120 ml de xarop d'auró o d'atzavara
  • 350 ml de nata líquida 35% MG
  • 420 grams de puré de carbassa casolà (us aconsello comprar una carbassa violí sencera)
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • 1 culleradeta de gingebre en pols
  • 1/2 culleradeta de nou moscada en pols

Primer haurem de preparar el puré de carbassa. Tingueu en compte que necessitarem una hora per preparar la carbassa i coure-la al forn -temps que pot variar depenent de la mida de la carbassa-, i després l'haureu de deixar refredar per poder-la manipular. També és aconsellable que una vegada triturada la carn de la carbassa la deixeu escorre una mica dins d'un colador fi, per que deixi anar el líquid sobrant, cosa que evitarà espatllar-nos qualsevol elaboració. Si disposeu de temps, podeu preparar el puré el dia abans.

Us aconsello comprar un carbassa violí i coure-la tota. El puré que us sobri el podeu fer servir per altres receptes, com per exemple, unes magdalenes o inclús una crema dolça. També el podeu congelar. En aquest cas, us aconsello que el descongeleu sempre a temperatura ambient. Les instruccions per preparar el puré de carbassa casolà les teniu a la recepta de la crema dolça de carbassa

Ara comencem a preparar la massa. En un bol gran aboquem la farina, la culleradeta de sal i la mantega freda tallada a cubs petits. Amb les mans mesclem la mantega amb la farina fins aconseguir una textura sorrenca. A continuació afegim l'aigua freda i la cullerada de suc de llimona. Amassem els ingredients just fins aconseguir fer una bola. L'emboliquem amb film transparent i la fiquem a la nevera, mínim una hora. 

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 170º.

Estenem la massa sobre una superfície enfarinada amb l'ajuda d'un corró. Greixem un motlle de 26 centímetres amb una mica d'oli i el cobrim amb la massa, vigilant que aquesta sobresurti uns 3 centímetres del motlle. Pleguem les vores cap endins i amb els dits li donem una mica de forma. Cobrim la massa amb paper d'enfornar i li posem a sobre cigrons secs per que no s'infli la massa quan estigui al forn. Enfornem el motlle entre 30 i 40 minuts, i fins que la vora del pastís estigui daurada. Aleshores retirem els cigrons i el paper d'enfornar i pintem la base del pastís amb l'ou batut, i el tornem a ficar al forn 2 minuts més. 

Mentre la base del pastís es fa al forn, preparem el farcit mesclant els ous i el rovell amb el sucre. Anem afegint a continuació el xarop d'atzavara, la nata líquida, el puré de carbassa i per últim les espècies. Quan estiguin tots els ingredients ben integrats aboquem la mescla sobre la base del pastís i el tornem a enfornar 30 minuts, i fins que veiem que el farcit ha quallat. 

Quan el pastís s'hagi refredat el ficarem a la nevera, un mínim de dues hores. Us aconsello treure'l de la nevera una estona abans de servir-lo a taula.