El famós pastís de formatge de La Viña

Fa uns dies va ser l'aniversari de la meva mare i volia fer-li un pastís per berenar. Només disposava d'un parell d'hores el dia abans, així que vaig decidir fer-li un pastís que ja portava força temps a la llista de receptes pendents de fer, el famós pastís de formatge de La Viña. A casa els pastissos de formatge sempre triomfem, perquè són un dels preferits de la secció llaminera de la família, que bàsicament som tots. A més, el pastís es prepara literalment en cinc minuts - la resta del temps el que treballa és el forn-, i només necessiteu cinc ingredients: formatge en crema, nata, ous, sucre i una mica de farina. 

Ara que l'he provat no m'estranya que a les xarxes socials, quan parlen del pastís de formatge de La Viña, un bar emblemàtic del casc antic de Donostia, només trobis declaracions d'amor incondicional i absolut per aquest pastís. Hi ha qui diu que és el millor pastís de formatge de l'estat. Jo després de tastar-lo haig de dir que és dels millors pastissos de formatge que he provat mai. El seu gust és delicat, no massa dolç, no embafa gens, i es desfà literalment a la boca. Si hi ha un clar exemple de foodporn és el pastís de formatge de La Viña.

Trobareu un munt de receptes d'aquest pastís a les xarxes socials.  Jo he seguit la de la Sònia de Pa amb vi i sucre, ajustant una mica el temps i la temperatura. 

Ingredients: 

  • 600 grams de formatge en crema tipus Philadelphia
  • 350 ml de nata per muntar 35%MG
  • 200 grams de sucre
  • 4 ous grans, jo he fet servir els de Liderou
  • 1 cullerada de farina de blat


Preescalfem el forn a dalt i a baix a 200º.

Folrem amb paper d'enfornar un motlle rodó de 20cm. Per que sigui més fàcil, us recomano mullar amb una mica d'aigua el paper i escorre'l bé abans de folrar el motlle. 

Amb una batedora de varetes batem el formatge en crema un parell de minuts. Afegim la nata i la mesclem a velocitat suau. A continuació afegim el sucre i el barregem a la mateixa velocitat. Aboquem els ous, un a un, mesclant bé un abans d'afegir un altre. Per últim, aboquem la cullerada de farina a la mescla. Quan estiguin tots els ingredients ben integrats, aboquem la crema dins del motlle i l'enfornem 40 minuts. Passats els 40 minuts, si cal cobrim el pastís amb paper d'alumini per que no se'ns dauri massa, i el deixem al forn 10 minuts més. Encara que us sembli que no està prou fet, no patiu, acabarà d'agafar consistència a la nevera.

Posem a refredar el pastís sobre una reixeta. No el traurem del motlle fins el moment abans de servir-lo. Us aviso que el pastís es desinflarà -no patiu-.Quan s'hagi refredat, el fiquem a la nevera, i el traurem uns 20 minuts abans de servir-lo a taula.