Farfalle amb ceba caramel·litzada, xampinyons i espinacs

Comencem el mes de juliol amb un plat de pasta amb verdures. I és que aquest tipus de plats són una molt bona opció per l'estiu. Cuinats amb un bon oli d'oliva verge extra i sense salsa, son plats força equilibrats. No obstant, també us porto l'opció per fer-lo amb una salsa lleugera elaborada amb llet evaporada.

Si no fos per la ceba caramel·litzada, aquest plat es prepararia en un moment, però us asseguro que invertir una mig hora en fer-la fa d'aquest senzill plat una autèntica delícia, així que no caigueu en la temptació de saltejar la ceba en cinc minuts. 


Ingredients per 4 racions:

  • 320 grams de farfalle o d'una altra pasta curta
  • 2 cebes grans
  • 250 grams de xampinyons tallats a làmines
  • 400 grams d'espinacs ja nets
  • 2 grans d'all
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • formatge parmesà ratllat
  • 200 ml de llet evaporada, opcional


Comencem fent la ceba caramel·litzada. Pelem les cebes i les tallem en juliana. Posem en una paella un bon raig d'oli d'oliva verge extra - jo he fet servir l'oli de la varietat picual d'olis Bargalló- i afegim la ceba tallada i un pessic de sal. Cuinem la ceba a foc fluix, remenant de tant en tant, fins que ens quedi tendra i  hagi agafat un color marronós. Trigarem més o menys uns 30 minuts.

Posem aigua i sal a bullir per coure la pasta, seguint les instruccions del fabricant. Una vegada escorreguda la pasta*, no la passeu mai per sota l'aixeta. Si heu respectat els temps de cocció, no us ha de quedar atapeïda. En cas de dubte, us aconsello afegir-li un rajolí d'oli.

Retirem la ceba de la paella i la reservem. Posem una mica més d'oli a la paella i aboquem els grans d'all tallats ben petits i els xampinyons tallats a làmines. Afegim un pessic de sal. Cuinem a foc fluix fins que s'hagi evaporat  la major part de l'aigua que hagin deixat anar els xampinyons. Afegim els espinacs i els saltegem uns minuts fins que s'evapori el líquid que hagin deixat anar. Afegim la ceba caramel·litzada als xampinyons i si opteu per fer aquest plat amb salsa, afegiu ara la llet evaporada i un parell de cullerades de formatge parmesà. Remeneu fins que es fongui el formatge i deixeu coure la salsa uns minuts fins que s'espesseixi una mica. Rectifiqueu de sal i pebre abans d'abocar la pasta escorreguda. Mescleu bé els ingredients i serviu el plat a taula. Si no volem fer el plat amb salsa, una vegada mesclats els bolets, els espinacs i la ceba caramel·litzada, afegim la pasta escorreguda, una mica de pebre negre mòlt i el formatge parmesà ratllat, i servim immediatament.

*Si acompanyem la pasta amb salsa, sempre val la pena reservar una mica de l'aigua de cocció de la pasta per afegir-la a la salsa si aquesta ens queda massa espessa.



Recepta inspirada en el blog Mediaberitadegree