Descobrint la Plana de Secà de l'Alt Camp amb Camins Km0

No se vosaltres, però jo em dedicaré aquests dies a planejar les sortides que faré quan la situació millori. Una de les que tinc previstes per fer es tornar a visitar la Plana de Secà de l'Alt Camp. Fa unes setmanes vaig conèixer el projecte que estant duent a terme per dinamitzar la economia de la zona, donant a conèixer les singularitats d'aquest territori  i la seva gastronomia a través de petits productors de la zona que col.laboren en xarxa.

A la comarca de l'Alt Camp trobem la darrera plana de secà que hi ha a Catalunya que encara conserva tots els correus típicament mediterranis: la vinya, el cereal i els fruiters de secà (oliveres, ametllers, garrofers...) en petites extensions, fet que ajudar a mantenir la rica biodiversitat de flora i fauna de la zona. La plana està situada en el centre de la comarca, entre els rius Francolí i Gaià, i inclou catorze municipis: Aiguamúrcia, Alió, Bràfim, Cabra del Camp, el Pla de Santa Maria, el Pont d'Armentera, Figuerola del Camp, Montferri, Nulles, Puigpelat, Vallmoll, Valls, Vila-rodona i Vilabella.


Una de les activitats que vol promocionar aquest projecte és el "fruiturisme". De la ma de la Maria i la Laura,de Camins Km0 vam participar en l'estrena oficial d'aquesta ruta, que vol descobrir al visitant el paisatge típicament mediterrani de la Plana de Seca i els petits productors que hi treballen.

Camins Km0 és una petita empresa de turisme de la comarca que organitza activitats que promocionen el producte de proximitat i els projectes locals, i que fomenten l'economia sostenible.


Vam iniciar la nostra passejada a les afores de Bràfim. Caminat entre camps de vinyes, ametllers encara florits , avellaners, garrofers i oliveres, vam arribar fins a Fruits del Gaià, on ens esperava l'Aram per parlar-nos del seu projecte d'agricultura ecològica. També ens va parlar de la rica diversitat de flora i fauna de la zona, i de la varietat d'oliveres que es conreen en aquesta part del territori, la Menya. Una varietat que possiblement va arribar de l'Aragó, molt beneficiosa per la salut, pel seu alt contingut de polifenols.


Després vam seguir el nostre camí, descobrint restes de construcció de pedra seca, molt nombroses a la zona. L'arquitectura de la pedra seca va ser declarada l'any 2018 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. No és però, l´únic patrimoni arquitectònic que trobareu a la zona, ja que a poca distància trobem la Torre d'en Garriga o Mas de Fans, una construcció del segle XIX, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

 .
Situada en una zona elevada, s'alça per sobre del riu Gaià, i ofereix una vistes privilegiades de la comarca. Des d'aquest punt, es pot veure la Torre de Montferri, coneguda com la Torre del Moro. Segons alguns historiadors, el seu origen, i el d’altres torres de guaita d'aquesta zona, es relaciona amb l'època de la recuperació del territori ocupat per als musulmans.


Encetem des d'aquí, el camí de tornada cap a Bràfim, per conèixer tres projectes relacionats amb el món de l'oli, del vermut i de les plantes oblidades, especialment la garrofa: Cal Garriga, Vermouth Padró&Co i Menjamiques. Tres projectes que han apostat per donar un valor afegit als productes que es conreen al territori. Tots tres ubicats a la casa pairal de Cal Garriga, un edifici que data del 1776, inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.


Vermouth Padró&Co és una empresa familiar de gran tradició vinícola, que elabora una gran varietat de vermuts. En un dels edificis principals de Cal Garriga trobareu un espai per gaudir amb els cinc sentits del món dels vermuts Padró. Podreu conèixer la seva història, el seu procés de producció i finalitzar la visita amb un tast dels diferents productes que elaboren.

A la planta baixa de Cal Garriga trobem l'obrador on la Clara elabora els productes de Menjamiques. Molt coneguts són els seus productes elaborats amb garrofa, com la crema de garrofa clàssica, i d'altres més innovadors, com el vinagre i l'allioli de garrofa. També elabora dolç d'avellana i d'ametlla, a quin més delicios!

I per últim, Cal Garriga, que elabora olis amb diferents varietats d'olivera: arbequina, menya, koroneiki i frantoio. Al vell magatzem de la casa, habilitat com a botiga, trobem l'antic molí d'oli de la família, que data de l'any 1819, i una selecció de productes de qualitat elaborats per altres petits productors de la zona.



Animeu-vos vosaltres també a descobrir la Plana de Secà de l'Alt Camp. Camins Km0 organitza diferents activitats per la comarca. Aquí podeu consultar-les. I no us oblideu quan aneu, d'omplir el cistell amb productes de proximitat i qualitat.