Crema de coliflor i xiitake

No se a vosaltres, però a mi ja feia dies que el cos em demanava una petita treva desprès dels àpats nadalencs. Així que el dissabte passat ens vam apropar fins a Sant Vicenç dels Horts per omplir el cabàs de verdures comprades directament a pagès.

Amb una coliflor i uns bolets xiitake, aquests de supermercat, he preparat una crema que m'ha sorprès molt gratament. I és que era la primera vegada que feia servir a casa aquest tipus de bolet. Té un sabor més intens que els dels xampinyons i nutricionalment parlant és molt més interessant, perquè té un alt nivell de proteïnes, fibra i vitamines, a banda d'un baix contingut en calories. Això unit a les característiques tan beneficioses per l'aparell digestiu de la coliflor, converteixen aquesta crema en un àpat força nutritiu i saludable.



Ingredients per a 4 persones:

  • 500 grams de coliflor 
  • 250 grams de bolets tipus xiitake (també podeu fer barreja de xiitake i xampinyons)
  • 1 parell de cebes tendres
  • 1 litre brou vegetal 
  • 3 cullerades de formatge en crema tipus Philadelphia
  • farigola
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre blanc mòlt
  • pinyons

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Repartim sobre una safata de forn folrada amb paper d'enfornar la coliflor, els bolets i les cebes tallades en trossos de més o menys la mateixa mida. Aboquem per sobre un raig d'oli d'oliva verge extra, sal, pebre blanc mòlt i farigola, i amb les mans mesclem tots els ingredients. Els fiquem al forn entre 20-30 minuts -dependrà de la mida dels trossos- i fins que veiem que la coliflor comença a agafar color. Aleshores traiem les verdures i els bolets del forn i els posem dins d'una cassola i els cobrim amb el brou vegetal. No cal abocar el litre de brou, només el necessari per cobrir les verdures. Posem la cassola a foc mig fins que bulli el brou i les verdures estiguin tendres.

Triturem les verdures i els bolets amb una batedora de ma fins que aconseguim una crema amb una textura fina. Us aconsello, abans de triturar les verdures, retirar part del brou de la cassola, i afegir-lo després poc a poc per evitar així que la crema ens pugui quedar massa líquida. Afegim el formatge en crema i el barregem amb l'ajuda de la batedora. Rectifiquem de sal i pebre i servim la crema calenta amb pinyons i una mica de farigola per sobre.


Recepta adaptada del blog Claudia amb Julia