Copa de mascarpone amb codonyat

Sóc fan del formatge amb codonyat! M'agrada menjar-lo amb formatge fresc però també m'agrada combinar-lo amb altres formatges de gust més potent. L'última vegada que vam estar pel Moianès em vaig firar a l'Agrobotiga de Magadins Vell i em vaig emportar cap a casa un codonyat boníssim que elaboren ells. Era tan deliciós que vaig pensar que es mereixia una presentació de luxe a taula, així que el vaig presentar en copes. A més, vaig decorar-lo amb una reducció de Vi de Nous. Dos productes tradicionals de casa nostre, que mariden molt bé.


I si encara no coneixeu el restaurant Magadins Vell, us el recomano. Cuina tradicional i de temporada, elaborada amb productes de qualitat i proximitat del Moianès.

Ingredients per a 4 persones:

  • 250 grams de formatge fresc tipus mascarpone
  • 200 ml de nata liquida per muntar 35% MG
  • 200 grams de codonyat + 50 grams més
  • 120 ml Vi de Nous de la Cooperativa Tres Cadires
  • sucre, opcional

Posem en un cassó el codonyat tallat a trossos amb 3 cullerades d'aigua, a foc mitja. Remenem amb una cullera de fusta fins que aconseguim una crema fina i sense grumolls. Potser que necessiteu afegir una mica més d'aigua. Si veieu que us queda massa espès o que us queden grumolls podeu afegir alguna cullerada més d'aigua. Sempre d'una en una, perquè volem una crema amb consistència, que no ens quedi molt líquida. Quan la tinguem a punt, retirem el cassó del foc i deixem que la crema es refredi a temperatura ambient. Tallem els altres 50 grams de codonyat en cubs petits.

En un bol mesclem el mascarpone amb la meitat de la nata líquida. Ho podem fer a ma o millor amb una batedora de varetes a velocitat mitja. Farem el mateix que amb el codonyat, anirem afegint la resta de la nata poc a poc i fins aconseguir una crema amb consistència, que no ens quedi molt líquida. Si voleu afegir sucre a la recepta, feu-lo amb la nata. Jo no en vaig posar perquè vaig pensar que el codonyat ja és prou dolç i que no calia afegir més sucre a les postres, però això és una qüestió de gust.

En un cassó petit posem el vi de nous a foc suau i deixem que redueixi a la meitat. Us quedarà una consistència semblant a un xarop. Si es solidifica massa mentre munteu les copes sempre podeu escalfar-lo una mica per que es torni més líquid.

Per últim muntem les copes, encara que també ho podeu fer servir gotetes. Posarem primer una capa de mascarpone i nata, després una de codonyat i després una altra de mascarpone. Podeu posar més capes més fines, si voleu, però acabeu sempre amb una de mascarpone. Per ajudar-nos a repartir les cremes podem fer servir una màniga pastissera o bé bosses per aliments o per congelar. L'última capa de mascarpone, la superior, la decorarem amb uns quants cubs de codonyat i la reducció de vi de nous.

Ficarem les copes al frigorífic fins el moment de servir-les a taula.