Pastís de caqui persimon amb pasta de full

Quan era petita, a casa dels pares, només hi havia una persona a la que li agradaven els caquis clàssics, aquells de polpa tova i gelatinosa que s'havien de menjar amb cullereta, a la mare. Me'n recordo que no va ser fins que em vaig fer més gran, que van començar a comercialitzar-se els caquis de polpa dura, i va ser aleshores quan em vaig aficionar a menjar-ne.

Fa uns dies vaig tenir l'oportunitat de descobrir una varietat que es conrea al País València, i que té Denominació d'Origen Protegida, el caqui Persimon amb DOP Kaki Ribera del Xúquer.

Aquesta fruita, originària d'Asia, es va introduir a Europa entre els segles XVII i XIX, fent-se servir com a planta ornamental i per la seva preuada fusta. A l'estat espanyol no va ser fins a mitjans del segle XX que no es va començar a conrear per la seva comercialització com a fruita.

A la comarca valenciana de la Ribera Alta es conrea la varietat "Rojo Brillante" que es comercialitza amb la polpa dura després de fer-li un tractament per eliminar la seva astringència. El Consell Regulador de la DOP Kaki Ribera del Xúquer controla la seva qualitat i la seva comercialització, sota la marca registrada Persimon. 

El caqui persimon té una carn ferma i cruixent ideal per fer amanides i altres plats més elaborats, amb coccions més o menys llargues, com per exemple, aquest pastís de pasta de full, on el caqui persimon es cou al forn.


Ingredients:
  • una massa de pasta de full
  • 2 caquis persimon
  • 40 grams de mantega freda
  • una cullerada de sucre blanc
  • un parell de cullerades de melmelada d'albercoc

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Estirem la massa de pasta de full sobre el mateix paper en que ve embolicada, i punxem tota la superfície amb una forquilla excepte les vores. Tallem els caquis persimon en rodanxes fines, si pot ser amb una mandolina perquè així totes les rodanxes tindran en mateix gruix. Les repartim per sobre la massa que hem punxat amb la forquilla. Distribuïm la mantega freda, tallada en bocins petits, i el sucre per sobre la fruita i l'enfornem uns 20-25 minuts fins que la pasta de full estigui daurada, vigilant que no se us torri massa. Pintem la superfície del pastís amb la melmelada diluïda amb una mica d'aigua.

Podem menjar-nos el pastís de caqui persimon tebi acompanyat amb una bola de gelat de vainilla.


Recepta inspirada en el blog HonestlyYum.