Lasanya vegetal de carbassó

La gràcia d'aquest plat està en la presentació, ja que els talls de carbassó s'enrotllen i es disposen drets sobre la safata. No cal que ser molt destra. El secret està en tallar el carbassó no massa prim per que no se'ns trenqui, ni massa gruixut per que no el puguem enrotllar. L'ideal és fer servir una mandolina, perquè sempre talla amb el mateix gruix -jo l'he tallat de 3mm-. Això sí, vigileu amb els dits. Encara recordo el dia que vam anar a comprar-la, aleshores tenia cinc dits a cada ma....he,he, és broma, però cal fer servir SEMPRE el protector de dits!

Unes anotacions abans d'anar a la recepta: la textura del carbassó aguanta molt bé d'un dia per un altra, i inclús està més bo al dia següent. Així que si us sobra, repetiu el dia següent, però no ho  congeleu. Respecte a la salsa de tomàquet, si no teniu temps o ganes, podeu comprar la salsa ja preparada. Jo vaig fer servir salsa napolitana. Us enllaço però, a una recepta de salsa marinara, que és la que fan servir a la recepta original. Per últim, necessitareu una safata prou fonda per que càpiga el carbassó enrotllat dret. A l'hora de comprar els carbassons, vigileu que no siguin massa gruixuts per que les espirals no sobresurtin de la safata.


Ingredients per a 4 persones:
  • 2 carbassons mitjans no massa gruixuts
  • 250 grams de mató
  • un parell de manats d'espinacs frescos
  • salsa de tomàquet napolitana o marinara, uns 250 grams aprox.
  • 150 grams de mozzarella ratllada
  • 100 grams de formatge parmesà ratllat
  • alfàbrega fresca
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º.

Tallem els carbassons al llarg. Salem les tires de carbassó i les deixem suar uns 10 minuts sobre un escorredor. Les rentem amb una mica d'aigua, amb compte, i les assequem amb paper de cuina.

Repartim un parell de cullerades de salsa de tomàquet sobre la base de la safata que anirà al forn.
Mesclem en un bol el mató amb 100 grams de mozzarella, 50 grams de parmesà, els espinacs nets i tallats i una mica d'alfàbrega fresca picada. Agafem una tira de carbassó, la pintem amb la salsa de tomàquet, repartim per sobre una cullerada de la mescla de formatges i espinacs i l'enrotllem. No poseu massa quantitat cada vegada perquè a l'enrotllar la tira de carbassó, si hi ha massa farcit, aquest sortirà pels costats. Repartim els rotlles de carbassó drets dintre de la safata, sense deixar massa espai entre un i altra, per que no se'ns obrin durant la cocció. Una vegada plena la safata, repartim per sobre la resta de la mozzarella i el parmesà. També podeu afegir una mica més de salsa de tomàquet, si us bé de gust. Fiquem la safata al forn uns 45 minuts. Traiem la safata del forn i la decorem amb alfàbrega fresca. Servim el plat tebi.

Adaptació de la recepta Vegetarian Zucchini Lasagna Spirals d' A Saucy Kitchen.